Udruga kampista Hrvatske

forum.camping-croatia.com
Sada je: 15 lis 2018 22:19.

Vremenska zona: UTC+02:00
Započni novu temu  Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2 posta ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: 10 lis 2012 21:53 
Offline
Zen kampist
Avatar

Pridružen/a: 04 sij 2012 22:08
Postovi: 1138
Lokacija: Samobor
Stigao je konačno petak zadnji radni dan prije godišnjeg odmora.Riješili smo sve svoje obaveze i sad slobodno možemo krenuti na put koji smo planirali već duže vrijeme.Plan nam je bio petak navečer stići do Bajakova tamo prespavati na nekom odmaralištu prije granice,a zatim u subotu proći Srbiju skroz do Makedonije.Tako je i bilo.U kasnim večernjim satima ušli smo u Makedoniju i odmah tražili mjesto gdje bi prenoćili.Zaustavili smo se na drugoj benzinskoj od granice,natočili gorivo i odlučili da budemo ovdje i ostali prenoćiti.Međutim kako je benzinska malo veća,a uz to i jako lijepa,te uredna svako malo zaustavljali su se busevi puni ljudi.Bilo je toliko bučno da smo se možda odmorili dva sata i krenuli dalje tražiti nešto mirnije.
slika
slika
Tako smo stigli do parkirališta Best Western Hotela Beilevue u Skopju i ugledali parkirani kamper.Odlučili se sparkirati pored njih i odspavati.
slika
slika
Sutradan plan je bio obići tvrđavu Kale,te otići do kanjona jezera Matke,a nakon toga uputiti se prema Grčkoj.Kad smo stigli do tvrđave Kale bila je zatvorena za posjetitelje tako da smo ju jedino mogli obići s vanjske strane.
slika
slika
slika
Nakon kratke šetnje oko tvrđave krenuli smo prema Matki.Do Matke ima možda 10-15 minuta od tvrđave,ali kako smo stigli do jednog užeg dijela(može proći kamper),a još se penje malo u brijeg,mislili smo da to nije put za nas.Zaustavili smo se i tražili pomoć kako dalje.Ljubazni domaćini su nam objasnili da je to taj put,možda je malo uži,ali normalno možemo proći i doći do kanjona.Tako da nam je trebalo 30 minuta i evo nas tamo.Parkirali smo kamper kod jednog restorana gdje nam je pokazao vlasnik,a zatim se uputili u šetnju kanjonom.Matka je umjetno jezero nastalo pregrađivanjem rijeke Treske za potrebe hidrocentrale i navodnjavanja.Duboko je oko 35 -40metara. Danas ujedno predstavlja i masovno izletište za stanovnike Skopja s uređenim šetnicama i restoranima. Uz samo jezero postoji staza koja je duga oko 9km.Pošto je ljeto i dosta je vruće,odlučili smo se za kratku šetnju,a zatim vožnjom čamcem po samom jezeru.Tu se nalazi i špilja Vrelo koja je jedna od najdubljih u Europi.Ulaz u Vrelo nalazi se oko 1,5 kilometara od brane Matka.Također postoji nadzemni dio iznad ulaza u špilju, pod nazivom Suva, u kojem se nalaze stalaktiti i stalagmiti.To smo također išli obići u sklopu vožnje čamcem i stvarno smo bili oduševljeni,nešto prekrasno.Cijena vožnje čamcem i obilazak špilje za nas četvero bila je 20 eura.Nakon vožnje čamcem krenuli smo prema restoranu gdje smo ostavili kamper.Tamo smo ručali i krenuli dalje prema Grčkoj.
Evo nešto slika sa Matke
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Ovo na slici je vlasnik restorana na jezeru gdje smo ručali.Jako lijepo nas je ugostio,te nakon ručka prošetao po unutrašnjem dijelu svog restorana koji je napravljen kao da si u špilji.Također nešto jako lijepo i posebno za vidjeti.
slika
slika
slika
slika
U Grčku ulazimo oko 20:00 i vozimo dalje prema moru.Plan nam je ostati tri dana uz more.Iako smo mjesec dana prije puta odlučili u koji kamp želimo ići,nakon sakupljanja informacija sa susjednog foruma shvatili smo da nam vjerovatno kamp neće biti potreban.Tako je i bilo.Sva tri dana ili četiri noći što smo proveli uz more našli smo mjesta gdje možemo parkirati uz samu plažu koje su imale tuševe,wc i internet.Nailazili smo na dosta kampera koji su također bili "kampirali"kao i mi.Naravno u kamperu smo proveli najmanje vremena-doručak,ručak,večera i spavanje.Sve ostalo proveli smo na plaži,te u šetnji i obilasku gradova.Obala Korinos,Paralia Panteleimon i Platamon bila su mjesta gdje smo noćili.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Dok smo bili u Paralie Panteleimon odlučili smo obići tvrđavu koja se nalazi iznad samog mjesta.Međutim kako smo zakasnili pola sata mogli smo samo šetati oko nje,pa smo nakon toga odlučili posjetiti staro selo Panteleimon.Ti obilasci bili su po preporuci Joe sa našeg foruma.Selo nas je oduševilo,a pogotovo djecu.Nešto što nas je najviše oduševili bili su suveniri.Većinom su bili ručno rađeni što se danas rijetko može naći.
Tvrđava
slika
slika
Pogled sa tvrđave prema Platamonu
slika
Pogled sa tvrđave prema Paralia Panteleimon
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Nakon par dana uz obalu stigao je dan kad je trebalo krenuti nazad.Odlučili smo ići prema Kalambaki,zatim posjetiti Meteore,a onda prema Ohridskom jezeru.U Kalambaku smo stigli oko 21:00.Sparkirali se kod trgovine Lidl,malo prošetali centrom,a zatim se vratili do kampera i krenuli na spavanje jer sutra nas čeka duga šetnja.Stiglo je jutro i sve je spremno za današnji obilazak Meteore.Izlazimo sa parkirališta Lidl i nakon par kilometra počinjemo se penjati u brda.Nailazimo na dosta auta,ali i na koji kamper.Nakon 15 minuta stižemo do prvog Manastira Veliki Meteoron– najvećeg manastira u Meteorama. Ovaj manastir predstavlja glavni muzej za turiste.Prelazimo "most" do klisure, prolazimo kroz uski prolaz uklesan u stijeni i stepenicama na rubu klisure penjemo se do ulaza. Za žene imaju spremne marame za prekrivanje.Šetamo manastirom i uživamo u pogledu.Nakon što smo sve obišli krećemo prema drugom po veličini među Meteorskim manastirima-Manastir Varlaam.Međutim dolazimo do zatvorenih vrata što nas je malo iznenadilo,jer na internetu smo našli informaciju da četvrtkom taj manastir ne radi,a danas je petak.A što je tu je,idemo dalje.U planu su bila dva manastira za obići tako da smo se morali sad odlučiti za neku treću opciju.Tako je odluka pala za Manastir Sv. Rousanoua i Sv. Barbare.Ženski manastir u kojem se nalaze monahinje koje prodaju suvenire i DVD-e o Meteorama. Pošto je taj manastir puno manji od predhodnog obišli smo ga u dosta kratkom vremenu,te se ubrzo vratili u kamper na ručak i krenuli dalje prema Ohridskom jezeru u mjesto Sv. Naum.Cijena ulaza u manastire iznosi 2 eura za odrasle,a djeca su besplatno.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Nakon višesatne vožnje preko Bitole uz Prespansko jezero stižemo i do Sv. Nauma.Iako je u blizi kamp mi smo se odlučili prespavati na parkiralištu koje se nalazilo na kraju ulice u blizini samog manastira.Manastir je smješten na najljepšem djelu Ohridskog jezera, neposredno uz granicu sa Albanijom.Ima prekrasno dvorište puno cvijeća,a ono što nam se posebno svidjelo su paunovi kojih je bilo jako puno po dvorištu i okolici.Kako je u blizini izvor Crnog Drima, čamcima na vesla odvezao nas gospodin Nikola na sam izvor,te nam ispričao cijelu povijest o Sv.Naumu.Voda podzemnim kanalima dolazi iz Prespanskog jezera, te ovdje izvire iz dna rijeke kroz tisuće manjih otvora. Na pjeskovitom dnu vide se maleni vrtlozi pijeska koje kovitla voda koja izvire. Ne moram naglašavati da je voda kristalno čista.Kratku vožnju za nas četvero platili smo 5 eura.Uz obalu jezera ima plaža za kupanje sa mogućnošću najma suncobrana i ležaljka,a odmah preko puta ceste sve puno štandova sa suvenirima.
slika
slika
slika
Na ovom mjestu Crni Drim se uljeva u Ohridsko jezero
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Pogled prema Albaniji
slika
slika
Crkva Svete Petke
slika
Bacamo novčiće u Crni Drim i svi si poželimo neku želju
slika
slika
Završili smo sa još jednim izletom i vrijeme je da krenemo dalje prema Ohridu.Izlazimo sa parkirališta i sad umjesto da platimo parking gospodin koji naplaćuje parkiranje nas je pustio iako drugim posjetiteljima preko dana parkiralište se naplaćuje.Vidjeli smo gospodina Nikolu koji nas je vozio čamcem da je stajao pored njega pa pretpostavljamo da on ima prste u tome.Hvala vam gospodo obojici stvarno ste ljubazni! :handgestures-thumbup:
Vozimo se dalje cestom uz Ohridsko jezero i nailazimo na jedno malo mjestašce Gradište gdje smo ugledali lijepi kućice na vodi tj.bio je to Muzej na vodi.Naravno kad smo već tu,odlučili smo malo stati i vidjeti što nam taj muzej ima za pokazati.Kupujemo kartu koja košta 6 eura za nas četvero i obilazimo muzej.Uglavnom u tom muzeju nekada su živjeli ribari,a razlog zbog kojeg su napravili kućice na vodi bio je strah od divljih životinja kojih je bilo jako puno u okolici.Muzej je uglavnom pun životinjskih koža,te prikazuje život ljudi iz tog doba.Iznad muzeja se nalazi lijepo uređen vidikovac odakle se pruža pogled na Gradište.Na samom vidikovcu nalazi se lijepi prostor za odmor sa stolovima i klupama.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Nakon kratkog odmora nastavljamo put prema gradu Ohridu.Do tamo smo se vozili možda 15 minuta.Na susjednom forumu našli smo mjesto gdje možemo parkirati i prenoćiti.Bilo je to veliko parkiralište ispred restorana Europa u Partizanskoj ulici.Tamo smo odmah ručali,pa krenuli dalje.Što reći o Ohridu?Obišli smo sve što smo našli na Internetu da bi moglo biti zanimljivo.Tako smo krenuli od crkve Sv.Sofije,crkva Sv.Ivana Kanea,Plaosnik-Manastir Sv.Pantelejmona,Samuilova tvrđava,Antički teatar....uglavnom dosta toga se našlo i na samom putu.Jednom riječi prekrasno.Makedonija :bow-blue: :bow-blue:
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
O svakoj ovoj znamenitosti možete naći informacije na internetu-Wikipedija.Nakon tolike šetnje već smo pomalo umorni i gladni.Tražimo neko mjesto uz samu obalu gdje bi mogli pojesti.Odlučili se za pizzeriju i nismo pogriješili.Moram napomenuti da tokom cijelog našeg puta jedino u Makedoniji nismo kuhali.Njihova hrana je odlična,a porcije su toliko obilne da nam je uvijek dosta toga i ostalo.Jedan dobar ručak sa prilozima i pićem za nas četvero platili bi oko 20eura,dok pizze i piće oko 15eura.
Već je pala noć i polako se spremamo za spavanje.Sutra nas čeka duga vožnja preko Albanije sve do Crne Gore grada Budva.
Stiglo je jutro,krećemo dalje i lagano se pozdravljamo sa prekrasnom Makedonijom.Bližimo se granici sa Albanijom.Nema gužve i brzo prelazimo iz jedne države u drugu.Vozimo se Albanijom po dosta lošim cestama,nigdje se ne zaustavljamo.Gledamo da što prije dođemo do Crne Gore.Slikamo nešto slika u prolazu.
slika
slika
slika
slika
slika
Nakon 6-7sati ulazimo u Crnu Goru i vozimo prema Budvi.Kad smo stigli u Budvu tražimo kamp gdje bi prenoćili,međutim u gradu više nema kampa i mještani nas šalju 4-5 km van grada u kamp Jazz.Za deset minuta stižemo do kamp i odmah na prvi pogled jako smo razočarani.Kamp izgleda više kao parkiralište nego kao kamp.Dolazimo do recepcije,ne moramo ni izaći iz kampera već gospodin koji tamo radi dolazi do nas.Kaže neka se sada parkiramo sa kamperom gdje ima mjesta,a poslije kad otiđe sva ona gomila auti neka si potražimo mjesto koje nam bolje odgovara.Oni će doći do nas,pa ćemo se sve dogovoriti.Koliko smo shvatili za vikend dolazi jako puno ljudi iz Podgorice i onda im naplaćuju parking.Stanje kad smo ušli u "kamp" bilo je oko 5-6 kampera i cca 350 auta.Koma!!!
Kamp Jazz
slika
Nama treba uglavnom mjesta da prespavamo,ali ovo nije bilo mjesto niti za to.Odmah se okrećemo i vraćamo se oko 15 km natrag gdje smo ugledali prije Budve kamp Crvena glavica.Dok smo vozili prema kampu naišli smo na kombi grupe Kolonija koja je baš tu večer imala koncert u jednom od kasina u samoj Budvi.Koji lijepi osjećaj kad smo naletjeli na Hrvatsku tablicu.
slika
Razilazimo se sa njima na jednom od raskršća i približavamo se našem današnjem cilju. Kamp se nalazi u mjestu Sveti Stefan.Pošto je bilo dosta kasno večerali smo i otišli na kratku šetnju. Sami otok Sveti Stefan bio je zatvoren.Kasnije smo saznali da je i inače zatvoreno za posjetitelje.Moram priznati da tokom naše šetnje oko 21 sat naišli smo na jako malo ljudi na cesti što nas je dosta iznenadilo.Tako poznato turističko mjesto,a već sada nema ljudi.Možda smo na krivom kraju grada,ali dok smo prolazili nije nam se činilo baš kao veliki grad.Neznam kako je preko dana,ali noć je jako mirna.Vraćamo se u kamper i idemo na spavanje.Sutradan ujutro odlazimo na plažu kampa da se malo osvježimo prije polaska u lijepu našu domovinu.
Kamp i plaža
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Stiglo je jutro,malo smo se išli okupati u more i sada je vrijeme da krenemo dalje.Nakon dva sata vožnje stižemo do granice.Iako nije gužva čekamo još toliko koliko smo se vozili i evo nas u Hrvatskoj.S obzirom da smo vidjeli sve ono što smo imali u planu,a čeka nas još tri stanice prije kuće i nemamo još puno dana godišnjeg,danas moramo stići do Omiša u kamp Galeb.Do kampa stižemo u kasnim satima i noćimo ispred njega.Ujutro ulazimo u kamp i provodimo taj dan u njemu.Drugi dan nakon doručka odlazimo na plažu,zatim ručamo i krećemo dalje prema Viru.U Viru susrećemo se sa prijateljima,noćimo u kampu Matea i krećemo prema Selcu.U kampu Selce provodimo također dan sa prijateljima i nakon našeg kratkog putovanja vraćamo se kući puni dojmova. :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:


Vrh
   
 
PostPostano: 11 lis 2012 07:19 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5304
Lokacija: From The Balkony
Topic za komentare:

viewtopic.php?f=52&t=1244

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2 posta ] 

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan