Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 28 ožu 2024 16:48.

Vremenska zona: UTC+02:00




Započni novu temu  Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 24 posta ]  Stranica 1 2 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 19 kol 2015 16:58 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Jedna umjesto Avatara

slika

putopis je u radu ....kasnije cu dodavati još detalja i slika srtpite se


Zadnja izmjena: Vagabundo, dana/u 19 kol 2015 17:10, ukupno mijenjano 2 puta.

Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:00 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Ekipa:
Tata 49 , mama xx , tri cure:11,16 i 17 god.
Polazak : 05.08. 2015 iz Splita
Cilj: Nizozemska
Plan i taktika: dobro se zabaviti ,potrošiti što manje novca, vidjeti što više, ponesto naučiti a put razbiti u nekoliko etapa sa usputnim zanimljivostima tako da se ne osjeti udaljenost (da se sve ne pretvori u umor umjesto odmora).
Nizozemska mi nije nepoznata destinacija pošto sam često dolazio poslovno pa sam vec imao nekakvu predodžbu i plan sto posjetiti i pokazati ekipi ,ali i za mene je ovo bila avantura jer sam prvi put putovao na ovu udaljenost obiteljski sa kamperom ,turistički opusteno i bez presinga.
U startu smo se dogovorili da nećemo gubiti vrijeme po zabavnim parkovima i muzejima , nego ćemo pokusati u sto kracem vremenu posjetiti što vise lokacija i mjesta specifičnih za tu zemlju i tako kroz nekakav mix svega sto sam smatrao bitnim za vidjeti ,dobiti sliku o Nizozemskoj.


Zadnja izmjena: Vagabundo, dana/u 19 kol 2015 17:10, ukupno mijenjano 2 puta.

Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:02 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Tehnikalije....

Na put krećemo sa kamperom Ford Transit ,Chausson flash 3, motor 2.2 tdci 140 ks ,2010 god. Pređenih cca 100.000 km.
Prepoznate li ga negdje na cesti,ne mašite...nije moj.

slika

Navigacija:
Koristim Nokia HERE navigaciju za mobilne telefone (verzija za android) besplatna je i jednom instalirana sa skinutim kartama funkcionira bez problema preko gps-a ,besplatno bez spajanja na internet. Nakon sto sam isprobao puno kombinacija ovu sam ostavio kao trajno rjesenje jer se pokazala pouzdana i precizna a jedna od prednosti je i sto je instalirana na smartphon pa je uvjek dostupna čak i kod pjesacenja po gradu. ( dobitna kombinacija kad treba pronaci gdje je neki ducan, benzinska stanica ili adresa,ali i za lociranje trenutne pozicije)
Osim sto je jednostavna i pregledna ( i besplatna) sviđa mi se jer nema onaj iritantni glas... pre-ra-ču-na-vam. (kad promašiš neki izlaz ili ulicu.)

Vremenska prognoza:
Kad je u pitanju Nizozemska onda je vrijeme totalno nepredvidivo ,u jednom danu bez problema se izmjene sva četiri godišnja doba.
Ovaj put smo imali srece i Nizozemska nas je docekala sa ugodnih 26°-28° bez kapi kiše. Ali nocu smo se morali pokrivat jer je temperatura znala pasti i ispod 10°C ,sto je bilo pravo osvjezenje jer je kod nas (ali i u Njemackoj) bilo pakleno vruce sa temperaturama preko 40°.
Malo smo vadili mast prijateljima u Dalmaciji sa slikama u dugim rukavima jer kod kuce temperatura nije padala ispod 30° cak ni noću.

Na smartphonu imam instaliranu i koristim aplikaciju
Wetter online koja u realnom vremenu prikazuje satelitsku snimku kretanja kišnih oblaka (sa prikazom grmljavine i gromova) sa prognozom smjera kretanja, tako da je dosta korisna za procijenu ide li kišni oblak prema vašoj lokaciji ili od vas. Dobra je ujutro kad planiras dan za vidjeti valja li se šta iza brda.
Preporucam , besplatna je. ( postoji i profi verzija koja kosta 3,32 $ ali ova besplatna je ok)

Internet:
Druga vazna pomoc bez koje se nije moglo.
U svoj smatphone ubacio bi stranu prepaid internet karticu i u postavkama podesio na djeljenje podataka ,tako da je posluzio kao hot spot , wi-fi pristupna tocka , pa je cila ekipa surfala bez problema svak na svom uređaju. Na njega sam instalirao i navigaciju tako da je stalno bio spojen na 12 V preko uticnice kod pepeljare jer u tom režimu brzo trosi bateriju. ( za istu stvar moze posluziti i neki stari smartphone ...ne bacajte ih bez obzira na stanje i bateriju uvijek dobro posluze)
Odmah po dolasku u Njemacku kupili smo prepaid karticu sa start paketom za internet .
Platili smo10 € za karticu sa ukljucenim prometom od 1 GB. To smo u prolazu sve spržili pa smo u povratku nadoplatili jos jedan bon od 15€ (nadoplata i koristenje je jednostavno i lako kao naš bon-bon npr. ...sms-om se šalje poruka "start 1GB" i cekaš povratnu potvrdu.)
U Nizozemskoj smo za 15€ kupili istu stvar sa 1,5 GB prometa (obe kartice u punoj brzini surfanja) ova Nizozemska je potrajala 5 dana jer smo se u međuvremenu disciplinirali sa koristenjem a krenuli smo i u razgledavanje pa smo internet koristili rjeđe , uglavnom za provjeru nekih podataka i informacija o samoj lokaciji (naravno malo i po facebooku)
Start paket karticu morate kupiti u ducanu u gradovima (ima i po samoposlugama )a bon se moze nadoplatiti na svakoj benzinskoj. Operater nije bitan svi rade ok u Nizozemskoj smo koristili Vodafone a u Njemackoj Lebara karticu. (marketi kao Aldi ili Lidl imaju svoje kartice kao robne marke)
Za telefoniranje smo koristili Hrv. mobitele jer je roaming prestao biti nocna mora ( javljanje na bon- bon prepaid br. u roamingu je 30 lipa/min.)


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:25 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
05.08.2015
Krecemo iz Splita preko Čavoglava ,Drniša na Gračac pa prema Zagrebu ( Knin zaobilazimo jer je nenormalna gužva zbog proslave)
Ovaj put vozimo u komadu jer se želimo dokopati Austrije gdje planiramo prvo noćenje.
Preporucam u prolazu kroz Liku posjetite muzej NikoleTesle u Gospiću ,tu je i Rizvan city adrenalinski park, a u blizini je i Kutarevo sa utočištem za male medvjede (vec smo bili i ovaj put sve to preskacemo)
Spavanje na parkiralistu ,dorucak i lagana voznja do Hallstatt – Berchtesgaden (Orlovo gnijezdo), ovu destinaciju necu posebno komentirat jer je dundino to odlicno opisao na ovom forumu (2013 god) pa da se ne ponavljamo ja cu samo zalipit par slicica.

Čavoglave, izvor Čikole
slika

Onaj osjećaj....on the road again
slika

Ulaz u Njemačku prema Orlovom gnijezdu ...mala lokalna cestica ,čisti Matan štrase.
slika

Ekipa na vrhu
slika

Ja i 100 dojč maraka u zraku
slika

Pošto je dundino sve odlično opisao, nemam što dodati osim...preporuka, vrijedi posjetiti.

slika


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:33 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Nakon razgledavanja i ručka , kupujemo Njemacku karticu za internet i krecemo dalje ... djeca na internetu, žena gleda film na laptopu...ja vozim do pred Nürnberg gdje se zaustavljamo na spavanje (opet na parkingu)
Cesto se po forumima postavljaju pitanja o noćenju na parkingu. Evo ja iz osobnog iskustva mogu reci da uvijek spavam na parkingu i nikad nisam imao problema ( normalno ako niste na privatnom posjedu i samo prenoćite ,otuširate se ,doručkujete ,ne izvlačite tendu i stolice i ne ispuštate tankove otpadne vode po šahtama) kako to izgleda možete vidjeti na slikama (posebno skrećem pažnju na ovog Nizozemca koji je bez pardona razapeo šator) znaci ako ste u tranzitu (a uvijek smo u tranzitu jer se muvamo okolo) nitko vam nece praviti probleme čak i na lokacijama izvan auto cesta, trebate samo paziti da je to lokacija na kojoj izgledate kao putnik namjernik koji je napravio pauzu i ujutro ide dalje. Bez problema sam spavao po Sloveniji, Austriji , Njemackoj ,Nizozemskoj ,nedavno u Francuskoj...

ovi sa kamp kućicama bez pardona zauzmu i po 5 parkinjg mista:
slika

ne treba se suzdržavat ... kad stisne potriba treba se snać
slika

Koristimo priliku i iza Nürnberga svraćamo u selo Herzogenaurach poznato po tome što su tu rođena i poslovnu karijeru zapocela dva brata Adolf "Adi" i Rudolf Dassler (jedan osnivač i vlasnik Adidasa a drugi je vlasnik Pume) osim tog interesantnog podatka modernim nomadima tu je shopping meka jer su u selu dva tvornička outlet dućana sa sportskom opremom te dvi marke (naravno na dvije odvojene lokacije ipak su oni ljuta konkurencija)
Necu preporucavat posjetu jer outleti jesu veliki ali nismo bili impresionirani jer nisu nista posebno ,cijene su kao prepolovljene ali su sve neki šugavi modeli, plus sta su trenutno u modi neke šarene kombinacije sa bojama koje izgledaju kao da su designeri na teskim drogama radili nešto za Rusko tržište.Dica tu nisu nista kupila,nego par dana kasnije u normalnim ducanima po neznatno vecim cijenama. Ali interesantno je vidjeti selo iz kojeg potjecu dva sportska industrijska giganta, a i Njemački nogometni reprezentativac Lothar Matthäus.
... idemo dalje.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:37 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Premjestamo se dalje 150 km do Wertheima ...
Tu je na brdu, uz samu cestu (autoput A3 Würzburg- Frankfurt) smjesten Erwin Hymer World ,ogroman salon novih kampera,servis i Movera trgovina kamperski potrepština. Odmah do centra nalazi se i Wertheim outlet village (nesto kao onaj dvorac u sv.križ začretju samo tri puta veće i sa fensi-šmensi krpicama) ... sreća zene se nisu puno zadrzale tamo .
Ovo je dobra lokacija i za prenoćište jer je udaljena od ceste ,nema buke ,besplatno je ,ne placa se ni praznjenje tankova ni wc kasete.(zna gazda da cemo potrosit 100x vise u ducanu.) A svako jutro između 8 i 8.30 dolazi pekarski kombi sa svjezim pecivima.

idu slike...uskoro

Ali...daleko je do Nizozemske,ne zelimo gubiti vrijeme,palimo motore i prašimo dalje.
Plan je da vozimo do Nizozemske granice i tamo spavamo (naravno na parkiralištu) ,a imamo i Njemacki internet pa da ga iskoristimo do kraja pred spavanje ,ekipa o svom poslu a ja pregledavam popis parkirališta za kampere u okolici (tzv. Stellplatz) usput gledam cijene nocenja i servisa (usluge) . Sve se to krece od potpuno besplatnih, pa do 20-25€ za noc. (dosta ih ima po nekim min cijenama 5,7,10€ i sl.)
Inace razlog zasto spavamo po odmoristima uz cestu i na parkingu nije zbog financijskih nego čisto praktičnih razloga.
Kampove i stellplatzeve ne koristim često jer ih uvijek treba traziti preko raznih pretrazivaca, kad ih nađes (obicno su uz nekakve parkove rijeke i sl.) često nema mjesta,onda se moras premjestati i traziti drugu lokaciju ,sto u trenutku umora i kad gledas da se sto prije bacis u krevet i nije nešto što te veseli.
Ujutro svi krecu dalje, juriš na servisne ormarice (često je samo jedan na cijeli kamp) i onda ,ako se nisi digao u cik zore...krkljanac, posebno ako je sve na istom mjestu i praznjenje tanka i wc kasete i punjenje vode a najčešće ...jest. U Amsterdamu sam čekao sat vremena dok sam dosao na red. Talijan ispred mene tanka vodu ,spojio nekakvo tanko crijevo, i traje to...traje... taman kad je završio , mi se uskomešali, idemo, akcija....on se prebacio na drugu stranu kampera (jos jedan tank od 100 l). Ja diskretno sugeriram da pomakne kamper u stranu i nastavi tankat da oslobodi rešetku da mogu ispustit otpadne vode ali momak ne zna engleski i pravi se lud. Na kraju sam izgubio previse vremena poremetio raspored upao u guzvu i zakasnio na burzu cvijeća ispod Amsterdama koja radi samo do 11 sati.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 17:54 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Ujutro ustajemo...klasika ,dorucak,wc,tuširanje i sa punim tankovima...na pojilo. Preko navigacije (po sistemu vidi ima li sta u blizini) nalazimo jedan stellplatz pred samu granicu u gradiću Wesel, boravak se placa 8€ ,ali servis je gratis, jedino se placa tankanje vode 1 € 100 l. Praznimo sve... ,dopunjavamo vodu i krecemo .
Nakon 10-tak km, napokon....
Nizozemska.
slika


Tocno onako kako sam opisivao djeci.. ravne ceste gdje je nadvožnjak najveća uzbrdica ,monotona voznja (ogranicenje na autoputu 120km/h) ,biciklisticke staze na svim mogucim mjestima,kanali sa vodom uz cestu sa brodovima i teglenicama, pasnjaci sa domacim zivotinjama na otvorenom ,male prizemnice sa uređenim vrtovima itd.
slika

slika

suživot biciklista i automobila na istoj cesti , svi ravnopravni
slika

kruzni tokovi najčešće ukrašeni nekakvom umjetničkom instalacijom
slika

arhitektura me svako malo iznenadi i oduševi...stambene kućice u nizu.
slika

Plan je voziti se sto vise lokalnim cestama da se moze vidjeti tipicno selo,vjetrenjace,planiramo posjetiti brane kojima se Nizozemci brane od poplava, vidjeti Amsterdam sa svim njegovim porocima,izaci na pjescane dine i smociti noge u Atlanskom oceanu, vidjeti Rotterdam kao najveću luku i poslovno središte ...sve ono sto smatramo specificnim za Nizozemsku.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 18:03 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Svježi i odmorni ,vozimo se do Apeldoorna i krećemo odmah u akciju.
Apenheul primat park: zoo vrt - samo majmuni. Nije to neka Nizozemska specifičnost...ali odabrao sam ga jer je u jednom dijelu otvoren i mali majmuni slobodno šeću među posjetiteljima. Skaču okolo po stablima i dolaze na ruku i rame ,penju se na glavu,posebno su im zanimljive torbe ,odmah otvaraju i povlace patent (na što smo upozoreni kod ulaza) naučeni su na ljude nisu agresivni a izazivaju pravo odusevljenje među djecom.
Ulaznica nije jeftina ,18,5€ za velike a za dicu 10,ali kad vidis tu radost i osmjehe nista nije skupo. Parking se placa 7€ dan i ima dovoljno mjesta za kamper.

imali smo sreće ...parkirali smo odmah kod ulaza
slika

odmah akcija
slika
slika
slika
slika

ovi mali majmuni su odmah kod ulaza u park kao prva atrakcija , oduševljenje je bilo toliko da smo se na kraju kad smo sve prošli vratili na početak i igrali sa njima još sat vremena.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 18:09 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Popodne produzavamo malo sjevernije ,do mjesta Giethoorn, zovu ga i Venecija sjevera. Pravi tipicni Nizozemski pejzaž od kojeg su mještani napravili turisticku atrakciju ,malo selo ispresjecano kanalima i povezano drvenim mostovima, prizemnice (svaka druga sa krovom od slame) sa savrsenim travnjacima i uređenim vrtovima, tocno onako kako zamisljate Nizozemsku iz bajke. Moze se iznajmiti mali aluminijski brod za 5-6 osoba pogonjen elektromotorom kojim sami upravljate i provozati se kroz selo. Platili smo 15€ za sat vremena što je sasvim dovoljno za obici cijelo selo. Moze se uzeti i duza ruta koja traje 3-4 sata ,ali to je nepotrebno je se vozite preko velikog jezera i nenaseljenim kanalima koji izgledaju bezlicno.Vozi se jednosmjerno u krug tako da polazite i vracate se na isto mjesto. Parkirali smo se u blizini polazne tocke i platili 4€ za cijeli dan, ima dovoljno mjesta i nije problem pronaci parking cak i za veci kamper ili auto sa kamp kucicom.
Isplati se vidjeti.

sirotinja...kuće pokrivaju slamom
slika

tajo i ljubičica
slika

Jos smo malo pjeske prošvrljali po selu ručali u kamperu ,odmorili se i produžili dalje na sjever. Cilj je dovesti se negdje do mjesta gdje počinje velika brana koja spaja sjeverni i zapadni dio Nizozemske.
Zaustavljamo se u mjestu Bolsward (u navigaciju upisujemo "parking" i ona nas vodi do izdvojenog javnog parkinga na samom ulazu u mjesto , tu se parkiramo pored jos dva kampera iz Španjolske i ...na spavanje.(dovoljno za prvi dan)


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 18:15 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
nastavlja se....


jedno pitanje za administratore... planirao sam reportažu napraviti na način da sastavim osnovnu priču i podjelim je po postovima u više cjelina (zbog preglednosti i da odvojim teme) a da kasnije dodajem detalje kojih se sjetim i još slika, linkova i informacija ,

ali vidim da mi ne dozvoljava prepravljanje postova više od dva puta , jeli to normalno ili sam ja nešto zajeba.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 20:08 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5524
Lokacija: From The Balkony
nisi zajeba... ali ti ja to ne znam rješit.. :whistle:

ne možemo dodat opciju da obični član ima bezbroj izmjena...

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 21:13 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Vagabundo je napisao/la:
nastavlja se....


jedno pitanje za administratore... planirao sam reportažu napraviti na način da sastavim osnovnu priču i podjelim je po postovima u više cjelina (zbog preglednosti i da odvojim teme) a da kasnije dodajem detalje kojih se sjetim i još slika, linkova i informacija ,

ali vidim da mi ne dozvoljava prepravljanje postova više od dva puta , jeli to normalno ili sam ja nešto zajeba.


To je tako. Jedino ti mogu privremeno dati veće ovlasti da možeš editirati postove i dopuniti ih, ako ti odgovara.

Ove naše i ostale komentare ću ja poslije ukloniti iz putopisa.


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 21:27 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Ma nema veze idemo dalje ...
Malo ce izgledat zbrkano ali evo tu cu zalipit neke slike i linkove koje sam htio razbacat gore po postovima
Erwin Hymer centar Wertheim:
http://www.erwinhymerworld.de
Kao sto sam vec rekao odlicno misto za prisic neku dugu dionicu prema sjeveru ( odavde do Pariza ili Amsterdama ima jos cca 6sati vožnje) moze se besplatno spavat ispraznit tankove i obavit kupovinu.slika

U pozadini Wertheim willage...slika
Salon za prodaju i Movera shopp
slikaslika
Servisni ormaric za wc i odpadne vode i dotankavanjeslika


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 21:48 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Malo o stvarima koje olakšavaju život na cesti
Navigacija koju koristim
slika
Cisto i pregledno
slika
Aplikacija za munje i gromove
slika


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 22:17 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Ujutro krecemo preko velike brane kojom su pregradili more između dva poluotoka .To je u biti veliki kameni nasip preko kojeg je izgrađena četverotračna autocesta A7 koja povezuje Amsterdam sa sjevernim dijelom Nizozemske. Zove se Afsluitdijk (guglajte malo ...podatci su fascinantni) duga je 32 km i građena još 1927-1933 prvenstveno kao obrana od poplave ali sa krajnjim ciljem da se dio sa kopnene strane kompletno isuši i dobije novi teritorij. Rade to u dvije faze...u prvoj ,ovaj pregrađeni dio desaliniziraju i pretvaraju u jezero a onda ce sve isušiti (nisam se interesirao kako) i eto novih parcela. Interesantno je da je na taj način , otimanjem od mora nastao veliki dio Nizozemske. ( nekad je more bilo sve do današnjeg Utrechta.)
Zaustavljamo se na prvom proširenju odmah na početku i spustamo kamperom do plaže .Ulaz je slobodan i kao sto vidite ima 20-tak kampera koji tu stoje parkirani besplatno (mogli smo i tu spavat da smo znali) velika je oseka i more se skroz povuklo ,interesantno je vidjeti crtu koja pokazuje razinu vode kad je plima (djeci je sad jasnije zasto grade brane...skroz bi ih potopilo) vozimo se do sredine gdje je još jedno proširenje i vidikovac ...par sličica i idemo dalje

Divlje kampiraliste na pocetku brane

slika

Razlika u razini između plime i oseke(desno je more koje se skroz povuklo)

slika

Brana..desno je more a ova baruština lijevo ceka isušivanje

slika

Druga strana

slika

Spomenik Nizozemskom udarniku

slika

Slijedimo A7 i spuštamo se prema Amsterdamu ,tanak sa gorivom ali nisam zadovoljan sa cijenom na autoputu pa dolijevam samo 20€. Posto sam potrošio toliko brdo love ,usput pitam ima li vode za dolit u kamper...koliko?...paaa...100 litara. Začudo ,tip izlazi iza pulta i otvara mi neki panel na zidu u obliku reklame iza kojeg je prikljucak za vodu.

Lipa rič sva vrata otvara

slika

Cilj nam je Zaanseschans tipicno turisticko odrediste kategorizirano kao atrakcija. Interesantno je ,vjetrenjače ,šarene kućice ,besplatan ulaz (naplacuje se samo razgledavanje vjetrenjaca iznutra cca 4€ po osobi za svaku posebno) ali velika je gužva i sve je puno kosookih turista koji slikaju sve šta se miče ,pa brzo gubimo volju, nabrzinu razgledavamo i idemo dalje. Jos jedan detalj... parking se plaća 7€ ,ali mali je i zabranjeno je za kampere.

http://www.dezaanseschans.nl/en/

Ulaz na parking (zabranjeno za kampere)

slika


Vrh
   
 
PostPostano: 19 kol 2015 23:45 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Idemo dalje...Amsterdam
Dolazimo u popodnevnim satima i prvi put idemo u kamp. Racunao sam ipak je to veliki grad i poucen iskustvom sa parkiranjem u tom gradu od ranije (nigdi mista) mislio sam da nema smisla parkirati na ulici. Osim toga planirali smo provesti cijeli dan u gradu pa sam trebao sigurnu lokaciju i mjesto gdje cu prazniti wc kasetu i tankove, a žene su trebale jaču struju za prištekat peglu za kosu (izlazi se u Amsterdam nije zajebancija)
Vec u pripremi puta odlucio sam se za Amsterdam city kamp (nisam ni imao neki veliki izbor, jer ostali su bili dosta udaljeni i problem bi bio prebaciti se do centra)
Nocenje za 5 osoba sa prikljuckom na struju platili smo 29€ .(voda i internet su besplatni)

http://www.amsterdamcitycamp.nl

slika

Kamp je prostran ,nema rezervacija, nema hlada,obično ograđeno parkiralište sa šljunčanom podlogom. Gužva je na ulazu jer je malo blesavo organiziran ,ulazi se i izlazi na ista vrata ,placanje je samoposlužno preko automata na ulazu ,(za to vrijeme kamper blokira ulaz i izlaz ) a tu je i mjesto za pražnjenje otpadnih voda i wc-a ,pa je non-stop krkljanac, posebno iduce jutro kad smo odlazili i kad su svi navalili na tu stranu. Sve je to pojacavalo osjecaj da mi ovo nije trebalo,posebno kad smo krenuli u grad i odmah u produzetku vidili hrpu kampera kako stoje parkirani po ulicama.

Panel reklama za nekakav hipy festival koji se događao kad smo dosli (vidi se cijelo to podrucje..kamp je desno preko mostića 150m.. a pristaniste za trajekt na drugoj strani. Plato je cijeli slobodan za parkiranje...i okolne ulice,nema stanova pa nema ni guzve)

slika

Ustvari to nije tipicni kvart i ulice ,cijela ta strana Amsterdama je nekakva bivša industrijska zona sa starim napuštenim hangarima i dokovima.
Prednost ove lokacije i kampa je što ima pristanište za brodove odakle mali trajekti (samo za ljude i bicikle) svakih 15 min voze preko kanala direktno do Amsterdam central station (prakticki u centar) i vozi do ponoći.
Najbolje od svega....trajekt je besplatan.
Odlicna lokacija za besplatno parkiranje i odlazak u grad i ako ste u posjeti sa osobnim automobilom.

Trajekt

slika

slika
U pristanistu se zna red na ukrcaj se ceka na zelenoj plohi a crvena mora biti slobodna za izlazak

slika

Plan linija (kamp je negdje na mjestu desnog ruba ove narancaste oznake)

slika


Ovaj industrijski dio , toliko nas je odusevio da smo skoro ostali cijeli dan a Amsterdam ostavili za sutra, osim sta je besplatno povezan sa ostatkom grada gradske vlasti su se pobrinule da dodatno ozive taj dio .Prepustili su to alternativcima ... puno je mladog svita,živa mjuza svako malo ,ulicni sviraci bubnjeva i svakojakih instrumenata.

slika

slika

Stari lucki hangar pretvoren u umjetnicki paviljon

slika

Lucka dizalica pretvorena u skakaonicu za bungee jumping

slika

Jedan šušur, opustena atmosfera,mnostvo događanja,zrači spontanost....jedva smo se odlučili krenuti dalje.

U pristaništu botel na starom brodu i rashodovana podmornica ( šta bi kod nas oboje vec završilo u staro željezo)

slika

Laganini...(tezak zivot penzionerski)

slika

I jedno moderno prometalo

slika


Vrh
   
 
PostPostano: 20 kol 2015 11:18 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Amsterdam...
Odakle poceti. Grad koji živi 24 sata a mi planiramo ostati par sati. Odlucili smo da ne gubimo vrijeme po muzejima nego da malo prosetamo i probamo osjetiti tu energiju i ritam grada.
Trajekt kojim smo se dovezli dolazi direktno na Amsterdam central station ,odakle glavna ulica vodi do glavnog trga Dam,okolo se koncentricno sire prstenovi sa cuvenim Amsterdamskim kanalima.

Amsterdam eye (kino ,muzej filma...itd) pogled sa trajekta preko puta central stanice https://www.eyefilm.nl/en

slika

Lagano šetuckamo i razgledavamo, tu i tamo po koja slikica

slika


slika



Cure su zazelile vidit kucu Ane Frank pa smo se zaputili u tom smjeru. Tu ispred vidimo zasto je odluka da ne gubimo vrijeme po muzejima bila ispravna.

Red na ulazu u kucu Ane Frank

slika

.....pa jos malo ,iza

slika

Odmah ispred kuce nalazi se i jedna od stanica za turisticke brodove koji kružno krstare po kanalima.
Posto nam se nije dalo više pješačit odlučujemo se ukrcat u prvog koji dolazi... ali
kapetan kaze da im je ovo zadnja tura i da je vec odvozio dvi trecine rute pa da nema smisla da placamo samo taj mali dio , predlažem mu da nam naplati trećinu karte ,tip se smije .... i pušta nas petero mukte na brod.

Ne samo da nas je vozio mukte nego se još i slika sa nama (isto mukte)

slika

Inace ovi brodovi su odlična solucija jer se u jednoj voznji moze vidit dosta toga i brzinski upoznat grad a onda kasnije pjeske vratit na lokacije koje vas posebno interesiraju.

Ćirnili smo malo i u četvrt crvenih svjetiljki (izloga)
i koliko god bi volili da zalipim koju sliku....nema.
Fotografiranje je zabranjeno (diskrecija zagarantirana) i izlažete se situaciji da vas netko i napadne ako pokušavate takvo što

Ipak okidam jedan "outlet" ( ne narušavam ničiju privatnost pa nema problema)

slika

Cure su u izlozima ,širi se miris marihuane... to je to, Amsterdam, jedno interesantno iskustvu i pokaz otvorenosti i liberalnog pristupa ove zemlje.
Jedan od dokaza tome je i navika koju sa ponosom prakticiraju.... nemaju zavjese na prozorima (nisam mislio na dame u izlozima nego na obicne građane, čak i one koji žive u prizemljima...većina kuca su ionako prizemnice)

Po kanalima plovila svih vrsta (ovaj je na neki gumenjsk nabaci stare fotelje i kauč)

slika

Da ne zaboravimo bicikle slikamo jednu sliju za uspomenu,dok cekamo trajekt za nazad u kamp ( dio parkinga , ima jedno desetak ovakvih redova po 50m na dva kata)

slika


Vrh
   
 
PostPostano: 20 kol 2015 15:19 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Zandvoort
Treci dan u Nizozemskoj...
Krecemo iz kampa u Amsterdamu.Na izlazu ..krkljanac. Svi dosli ispraznit tankove i dolit vodu.
Gubim neplanirano više od sat vremena i upadam u gradsku gužvu oko grada (radni dan pocinje uglavnom oko 9 sati)
Planirali smo posjetiti burzu cvijeća u Aalsmeeru. Tu sam vec bio prije 10-tak godina i ostao fasciniran. Htio bi to sad pokazati ekipi.
slika
Radi se o firmi koja je najveći distributer cvijeća iz Nizozemske prema cijelom svijetu.Svi proizvođači koji se bave uzgojem šalju svoje cvijeće tamo. Tu ekipa iz Flore vrši procjenu i klasificiranje ,cvijeće se dalje prevozi malim "vlakovima" u glavnu salu gdje se prema podatcima o klasi i prema ponudi i potražnji licitira (uživo i online) praktički ...kupac iz Japana zna točno što kupuje (oslanja se na ocjenu koju je dodjelio stručni tim Flore) čim je izlicitirao i kupio određenu količinu ,sve se pakira i šalje odmah na aerodrom koji je par km dalje (skoro pa uz ogradu firme), i leti na odredište ,tako da kupac dobija robu isti dan na kraćim relacijama a Ameri Japan i sl. idući dan.
Nažalost sve se odigrava od 7 do 10 sati (već u 11 nema ništa u skladištima...preparkiravaju se prazni vlakovi i čisti hala) tako da smo zakasnili i sve šta smo mogli vidjeti su "čistačice".
Posto nemam svoje slike zalipit cu par sa weba
https://www.floraholland.com/en/about-f ... r-auction/
Pogled sa balkona za posjetitelje na dio skladišta
slika

slika

Glavna sala za licitaciju vagoncini prolaze a na ekranim se vrte brojke
slika
Lako je za pronaći pristup je jednostavan,parkiranje na krovu zgrade i liftom na licitaciju, naplacuju ulaznice ali nije skupo i isplati se vidjeti (ali samo do 11 sati, mi smo zakasnili i pustili su nas besplatno da povirimo iako nije bilo cvijeća prizor na to ogromno prostranstvo je fascinantan)

slika

Da ne gubimo vrime produžavamo do Amsterdamskog kupališta...plaže Zandvoort.
Parkiramo se bez problema na prostranom parkiralištu na gradskoj cesti uz samu plažu (1€/1h) i spuštamo na "kupanje" ( namjerno stavljam navodnike jer ono što je usljedilo za nas iz Dalmacije bio je pravi šok)
Temperatura mora bila je navodno 20°C (po tom kriteriju kod nas je ...40 )
u moru ni pasa... neka dičica brčkaju se u ronilačkim odjelima , a na plaži je glavni rekvizit platneni paravan za zaštiti se da te vjetar ne zatrpa pijeskom
slika
Moja ekipa u dugim rukavima i kapuljačama (9 kolovoz) i Nizozemski kupači
slika

Ako ne podnosite guzvu na moru i volite više prostora na plaži...ovo je mjesto za vas
slika

Kii-ki-ri-ki ..kokice,sladoled...slani ku-ku-ruz
slika
Idemo dalje za Rotterdam....


Vrh
   
 
PostPostano: 20 kol 2015 18:15 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Rotterdam smo ostavili za kraj ,nakon svih pitomih pejzaža i pomalo divljeg otkačenog Amsterdama htio sam da ekipa vidi i kako izgleda poslovni dio Nizozemske sa visokim neboderima i najvećom lukom u EU. Ono sto sam i ja bio uvjek impresioniran je arhitektura,svako malo po cijeloj NL naletiš ne neku ludu građevinu ali u Rotterdamu je to posebno izraženo. A neke građevine ni ja nisam vidio jer nisu bile izgrađene u vrijeme kad sam švrljao po Nizozemskoj.

Odmah na ulazu u Rotterdam čim pređete preko mosta sa desne strane imate stare dokove ,ali sa modernim poslovnim neboderima
slika

I među njima jedna interesantna zgrada
Hotel New York
http://www.hotelnewyork.com
slika
Mjesto odakle su (i naši) pradjedovi odlazili u Ameriku i Kanadu (pandan čuvenoj zgradi u New Yorku kroz koju su prošli svi imigranti) okolo su moderni poslovni neboderi kao kontrast prošlosti i sadašnjosti.Zgrada je kompletno obnovljena i služi kao hotel a u prizemlju je restoran, sve u retro stilu iz tog doba sa muzejskom postavom stvari koje su se koristile na tim putovanjima.Ulaz slobodan.
Ovo pristanište je još u funkciji i tu se vežu veliki kruzeri kad dolaze u Rotterdam.

Najbolje je doći kasno popodne jer tada su svi poslovnjaci otisli svojim kucama pa ima mista za parkiranje i ne plaća se
slika

Markthal
Druga interesantna građevina ali novije gradnje i neobičnog oblika ....,ovi prozori okolo su stanovi i uredi a ispod je tržnica (ima i nekoliko etaža ispod zemlje gdje su veliki dućani i parking).
slika

slika

Tržnica je interesantna jer je svaki štand druga kultura, pa ima dosta egzotičnih proizvoda i prodavača.
slika

Ima i pršuta (iz španjolske)
slika
Ali i nekih na prvi pogled nemogućih kombinacija
slika

slika

slika

...znam šta ce te pitat,ima li baš stand...nema

(Par slija sa weba za bolji dojam)
slika
slika
Ulaz u podzemni dio i garaže
slika

Ispred Markthala na Rotterdam blaak metro station.... ,

slika

male žute kućice (živi se unutra ) kako su dica rekla...kao da ih je bura isprevrtala.slika
Grafiti
slika
I jedna lokacija koju nismo uspili posjetit a namjeravali smo centralni kolodvor
slika
Slika sa svecanog otvorenja
slika


Vrh
   
 
PostPostano: 20 kol 2015 18:41 
Offline
zeleni kampist

Pridružen/a: 16 kol 2015 17:05
Postovi: 60
Od ostalih lokacija(atrakcija) koje bi preporucio... svakako
https://www.omniversum.nl
Neobično kino u Den Haagu sa filmskim platnom koje je visoko 18 metara (dobro ste procitali) svar je u tome sto platno nije ravno nego je preko čitavog krova koji je kao kupola i ima 30 m u diametru i 840m2 površine.
Malo je reć da je osjećaj kao da je film 3D
Nemam slike jer je to nemoguce slikat obicnim aparatom pa lipim neke sa interneta
slika
slika
Uspio sam samo uhvatit "Strojarnicu" i kolutove sa filmom
slika
Interesantan dozivljaj iako vas malo "manta" stvara muku u zeludcu jer imate osjecaj vrtoglavice kad krenu neki malo brzi kadrovi ,a panoramski snimci vam daju dojam da letite u prostoru i da ce te ispast preko ruba.
Nakon svega ipak preporuka ipak se radi o jedinstvenom kinu koje je jedino takvo u EU


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 24 posta ]  Stranica 1 2 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan