Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 29 ožu 2024 00:06.

Vremenska zona: UTC+02:00




Započni novu temu  Odgovori  [ 7 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: 15 svi 2018 15:45 
Offline
napredni kampist

Pridružen/a: 29 vel 2012 18:25
Postovi: 200
ŠPANJOLSKO LUTANJE ILITI KAKO SMO OSVOJILI NAJJUŽNIJU KOPNENU TOČKU EUROPE

Nakon dugog razdoblja ne putovanja (konkretno od kolovoza 2016.) odlučismo se na novu avanturu. S obzirom da čovjekica od jeseni kreće u školu, više nećemo moći putovati kad nas je volja, već ćemo se morati prilagoditi školskim praznicima. A oni su najdulji ljeti koje ne volimo jer smo svi vrućogrozni, a i imamo kamper bez klime :) Dakle, trebalo je osvojiti južne krajeve i odluka je pala da se pohodi Španjolska.
Iskustvo nas uči da veliki gradovi s malim djetetom nisu dobra solucija, a i nemamo dovoljno vremena, tako da smo u startu odustali od Barcelone i Madrida i odlučili da ćemo se fokusirati na Andaluziju.
Kamper je prošao pregled, u zadnji tren smo uspjeli zamijeniti upaljač na frižideru, spakirasmo se i u nedjelju, 22. travnja, otisnusmo se na put.
Prvi dan je prošao u vožnji. Noćili smo na jednom od odmorišta na autocesti u blizini Verone koje je imalo mjesto za ispuštanje sive vode.
Sljedeći dan vozili smo Francuskom, Azurnom obalom točnije. Autoceste su im čudno mjesto jer svakih par kilometara nešto plaćaš, a nemaš pojma koliku si dionicu platio.
Spavanje na odmorištu uz McDonalds negdje prije Aix en Provenecea. Sjajno odmorište s infrastrukturom za kamper, voda, struja 10 minuta, ispuštalište.
Treći dan silazimo s autoceste kod Perpignana i kreće uspon na Pireneje. U suton. Pada noć i lagano ulazimo u Španjolsku planinskom cestom punom zavoja.
Mala digresija o cestama. Španjolska ima autoceste koje nazivaju autopista i koje se plaćaju, no imaju i brzu cestu, tzv. autovia, koja je besplatna i odlična. Tako da uopće nema potrebe za plaćanje autoceste.
U mjestu La Seu d'Urgell postoji odmorište za kampere. Tamo smo prenoćili i ujutro krenuli obići Andorru. Mala zemljica smještena u brdima s čarobno jeftinom cijenom dizela od 1 eura. Prošetali smo glavnim gradom Adorra la Vella koji je cijeli orijentiran na skijališni turizam i polako se krenuli spuštati prema jugu. Na ponovnom ulasku u Španjolsku policija je vrlo detaljna u pregledu. Otvarali smo svaki ormarić.
Nakon duge vožnje pronađosmo plažu u turističkom mjestu Benicarlo (oko 140 km od Valencie) na kojoj zatekosmo već nekoliko kampera. Prespavali smo slušajući valove.
Sljedećeg jutra kreće put prema Dino parku Algar. Odlučismo krenuti manjim cestama, GPS ima krizu identiteta i vodi nas u neka brda. Uglavnom, motamo se i gubimo vrijeme, ali ipak stižemo. Krajolik u tom dijelu je bez veze. Vrlo suho, zemlja boje pijeska, raslinje skromno.
Dino park je fora. Smješten na obronku. U njemu veliki broj raznih vrsta kaktusa i vrlo dobro napravljeni modeli dinosaurusa koji riču, trepću očima, dišu, krulji im želudac :) http://dinopark.eu/en/dinopark-algar Čovjekica je vrlo zadovoljna. Ručamo i krećemo dalje.
Pronađosmo kamp u Bolnuevu, no u 22h sata nije bilo šanse da u nj i uđemo. Noćni portir govori samo španjolski, koji ja ne govorim, ali uspješno dobijem informaciju da je u blizini parking na kojem možemo spavati. I stvarno, ogroman parking uz plažu, već par kampera na njemu. Iskoristili smo vrijeme na noćnu šetnju. Ujutro se prijavila u kamp, oprali i osušili kose (svi smo grivasti), ispraznili kazetu i sivu vodu i krenuli dalje kasno popodne. Kamp nas je koštao 26 eura.
Kroz noć stižemo do Granade. Jedini parking za kampere je onaj pored Alhambre i košta 30 eura za dan. Nema nikakvu infrastrukturu, no nemamo alternativu.
Ujutro odlazim u izvidnicu. Ulaznice za Alhambru su mjesecima unaprijed rasprodane, no veliki dio se može vidjeti besplatno (osim palača) tako da smo zaista uživali. Pješice smo se spustili do centra. Grad ima čarobnu vibru. Ulični svirači, žongleri, puno boja, zelenila… Prošetali smo po Albacinu, maurskom kvartu, u kojem smo u jednom marokanskom restoranu ručali. Pizza im je savršena, neko neobično tijesto i nadjev s piletinom. Dragi je jeo neko njihovo čudno slatko-slano jelo – pastelu ili pastillu. Sve to nije uopće skupo, dapače, pizza je samo 7 eura, a nije ni drugo više.
Vrhunac lutanja bio je odlazak do vidikovca pored crkve sv. Nikole s kojeg puca pogled na Alhambru i na grad. Dan je bio divan, sunčan, a vrlo vjetrovit što je obilazak činilo vrlo ugodnim.
Do kampera smo se vratili gradskim busom koji je minibus jer su ulice toliko sitne i strme.
I tako, puni dojmova, krenusmo dalje.
Smjestili smo se na parking pored ostataka najveće tvornice šećera u tom dijelu Španjolske u mjestu Maro pored Nerje jer smo sutradan imali u planu posjet špilji Cueva de Nerja.
Špilja je zanimljiva, u njoj je najviši špiljski stup po Guinnessovoj knjzi rekorda. Ono što me iznenadilo jest da je u špilji vruće. Naime, kod nas u Cerovačkima je 8 stupnjeva i prilično je hladnjikavo. Ovdje je vrlo vlažno i sparno.
I tako, nakon podzemlja, krenusmo još južnije i stigosmo u La Linea da le Concepcion. Besplatan parking za kampere uz plažu s pogledom na jedan od Herkulovih stupova, na the rock. Divan suton i šetnja plažom uz pogled na polijetanje zrakoplova. Bilo je prilično nespojivo gledati dječje igralište pored kojeg je bodljikava žica jer je uz granicu, odnosno uz uzletno-sletnu stazu. Ugodna friška noć i ujutro prelazak granice. Valjda je to jedina zemlja u koju se ulazi preko piste, a nisi stigao zrakoplovom.
I odjednom nas eto u Velikoj Britaniji. Sve je prilično usko, no pronalazimo parking koji je za vozila manjih dimenzija besplatan, a nas je za nekih 4 sata koštao 4,20 funti. No mjesta ima, i to je najvažnije. Na granici nas upozoravaju da ne smijemo ostati noćiti u Gibraltaru.
Opremamo se vodom i ulazimo u žičaru koja nas diže na 412 metara visoku stijenu. I odmah po izlasku susrećemo jednog od njenih stanovnika – makaki majmuna. Na stijeni ih živi 250 i vrlo su opušteni. Štoviše, ponašaju se poput drumskih razbojnika. Jednom Slovencu jedan od njih otima Pringls iz ruksaka, otvara ga i vrlo dostojanstveno gricka sjedeći nasred ceste pod pogledima i škljocajima fotoaparat. Počinje brže žvakati jedino kad ugleda kolegu koji bi se također osladio (oslanio). Hitro dovršava obrok i baca kolegi praznu tubu u lice okrenuvši mu pozadinu i ležerno odšetavši u drugom smjeru.
Šetamo po stijeni, uspinjemo se do vidikovca, puf-pant, puf-panf, ispuštam dušu kad odjednom prizor – moj dragi s majmunom na glavi koji fino otvara njegov ruksak i izbacuje novčanik u potrazi za hranom. Rješava se problem, kupe stvari, no od tada smo još oprezniji.
Na stijeni ima dosta toga za vidjeti, uključujući i špilju koju smo preskočili, no već je sam pogled ono što oduzima dah. Ono što, pak, živcira su kombi taksiji koji se guraju po tim uskim i vrlo strmim cesticama tako da im se stalno moraš izmicati. Spust je strm tako da smo stigli umorni propješačivši 15.5 km.
Izlazimo iz Velike Britanije i krećemo na najjužniju točku našeg putovanja i ujedno najjužniju kopnenu točku Europe – Tarifu.
Pronašli smo veliki parking za kampere s ispuštalištem u samoj blizini plaže… a plaža… Dakle, ja sam razmažena Dalmatinka koja mrzi pijesak, no to što smo tamo vidjeli je čarolija. Pijesak je suh i fin poput onog saharskog, vjetar puše bez prestanka, plaža je puna kajtera, ozračje je divno. U suton smo prošetali do otočića koji je spojen s kopnom i na kojem je svjetionik. Ne može se ući u utvrdu jer je riječ o vojnoj bazi, no može se spustiti na plažu. Oduševio me trenutak u kojem sunce tone polako u ocean, pale se svjetla u Maroku, a veliki teretni brodovi lagano isplovljavaju kroz tjesnac na putu za Ameriku. Vrlo poetično. I baca veliku sjenu na famu o najljepšem zalasku sunca ovdje u Zadru kojim se moji sugrađani diče :)
Tarifa je zgodan mali gradić orijentiran turizmu, no gužve još nema.
Napustivši krajnji jug, kreće povratak. Pokušali smo obići Cadiz, no parkinga nije bilo nigdje pa smo se samo kružno provozali i oduševili gradom. Morat ćemo mu se vratiti.
Sljedeće odredište je bila Sevilla. Pronašli smo parking u gradu na kojem postoji i struja, i ispuštališta i po jedna muška i ženska kupaonica te mogućnost spajanja na mrežu, i sve to na 15 eura. Zaposlenik opet govori samo španjolski pa kreće moja muka po komunikaciji  No na koncu se vratih puna informacija, kako do grada, gdje je što na parkingu, kako je obožavao Dražena Petrovića i koma mu je što više nema Juge pa ne zna od svih tih naših novih država tko je tko i sl. Kada smo se smjestili i spojili na struju, na grad se sručio pljusak koji nam je svima dobro došao. Kada se kiša smirila, a želuci napunili, krenusmo u grad. Nekih 2.5 šetnje i stižemo u čudesan Parque de Maria Luisa s nevjerojatno lijepom Plaza de Espana. Čovjekica je u jednom trenutku rekla: Mama, kao da smo u bajci. I zaista tako izgleda. Fontane, lukovi, mostovi, klupe od pločica koje svaka predstavljaju jedan španjolski grad, ribice, patke, kočije…
Nastavili smo šetnju do katedrale koja je bila zatvorena (zatvara se u 15.30!) pa smo zatim lutali uličicama i uz rijeku stigli do Torre del Oro pored kojeg smo se već izmoreni ukrcali u gradski autobus kojim smo stigli do kampera. Grad je divan i mislim da bi najmanje tjedan dana bilo potrebno za temeljitije upoznavanje.
Sutradan krenusmo u Cordobu… onu daleku i samu kako je Lorca naziva. Grad je divan. Osobito očarava Rimski most kojim mu se prilazi. U katedralu nismo ušli, samo u dvorište, jer je red za ulaznice i sam ulaz bio predug čak i za super strpljivu šestogodišnjakinju, no zato smo posjetili dvorac kršćanskih vladara čiji su vrtovi divni.
I nakon Cordobe kreće put na sjever. Spavanje na odmorištu uz cestu i dolazak do mora u San Sebastianu. Odmorište za kampere je bilo prepuno pa smo spavali na običnom parkingu u sveučilišnom dijelu grada. To je neka drugačija Španjolska i nakon Andaluzije nije nas mogla impresionirati pa smo krenuli dalje s druge strane obići Pireneje.
Stigavši di Carcassonnea, otkrili smo da uz sjajan kamp imaju i odmorište koje smo na koncu platili skoro kao kamp (oko 25 eura), no jako je lijepo, mirno, s ispuštalištem, no bez struje. Do starog grada je oko 2.5 km duga staza uz rijeku. Grad je, sigurna sam, mnogima znan. Divno je očuvan, vrlo turistički, no još nije top sezona pa nije velika gužva. Čovjekica i ja smo posjetile i vrlo zanimljiv muzej inkvizicije, poharali dućan hranidbenih delicija i krenuli dalje prema domu. Vožnja Francuskom nije bila nešto pretjerano zanimljiva. Opet onaj čudni autoput s plaćanjima svako malo i spavanje na odmorištu.
Zadnju noć proveli smo u sjajnom kampu u Sirmioneu na Lago di Garda. Navečer smo prošetali, a ujutro i obišli divni stari grad. Čovjekica je željela ostati tamo hraneći sve ptice koje su se ukazale, labudove, patke i vrapčiće. Ovi posljednji su joj uzimali kruh iz ruke i tako se lagano i ona upisala u popis turističkih atrakcija na jezeru.
Vožnja se nastavila do Trsta pa preko Slovenije bez vinjete u kojoj smo pojeli zadnji kamperski ručak na ovom putovanju te navečer parkirasmo putujuću kućicu nakon 16 divnih dana.
Rezime jest – Španjolska je čudo od zemlje. Ceste su im sjajne, gorivo jeftino (dizel je oko 1,20), hrana također. Ljudi su dragi i tako opušteni, nitko nikoga ne gleda, ne mjerka, sve je nekako ugodno i jednostavno.
Želimo se vratiti, ovaj put obići Madrid i Barcelonu te Cadiz, a zatim i osvojiti sam rub Europe – Portugal.


Vrh
   
PostPostano: 16 svi 2018 08:18 
Offline
Zen kampist

Pridružen/a: 01 lip 2012 08:24
Postovi: 1349
Lokacija: Zagreb - Delnice
Odlično.
Na listi želja mi je ovakav sličan pothvat, negdje 3 u redu čekanja :)
Imamo i mi školarca od prošle godine i nemoj se zamarati praznicima, tak je kak je, zato treba svake praznike iskoristiti.
Ima jedan odličan putopis od nekih slovenaca koji su krug napravili španjolskom obalom i vratili se preko Portugala natrag.
Spremio sam si ga :)


Vrh
   
PostPostano: 16 svi 2018 09:57 
Offline
kamperska gerijatrija
Avatar

Pridružen/a: 03 kol 2012 09:45
Postovi: 695
Lokacija: Rijeka
Iz skole covjekicu uvijek mozes izvaditi, pogotovo u tim nizim razredima dok jos nije zahtjevno gradivo :)

Must see u Spanjolskoj za djecu je Valencija, mi smo bili sad za praznike. Fenomenalno nesto :handgestures-thumbup:


Vrh
   
PostPostano: 16 svi 2018 14:16 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 13 ožu 2017 22:47
Postovi: 41
Veoma lijep putopis. Zar nema niti jedna slika? :)
Mi smo putovali puno po Spanjolskoj ali mi je ostala zelja posjetiti taj krajnji jugozapad Cadiz, Gibraltar i naravno trajektom do Afrike. Zasto su vam rekli da ne smijete prenociti u Gibraltaru?

Mene su od gradova u Spanjolskoj najvise dojmili Valencia i Barcelona. U Madridu sam se zadesio kada je bio Europride te je ugodjaj bio malo drugaciji nego inace =)) ali osim toga velegrad i to je to.

Ne znam da li ste isli preko Malage. Mislim da je steta proci pored Malage, a ne stati u restoranu El Tintero gdje konobari iznose i objavljuju jela kako budu gotova i onda ko prije zatrazi njegovo je. Tipican spanjolski ugodjaj gdje ljudi cesto nadvikuju jedni druge u razgovoru. Na kraju seanse ide novi konobar i vice "a ja naplacujem" (Y yo cobro). Sva jela vidite prije nego izaberete te poznavanje spanjolskog nije neophodno. Ima restoran sa istim konceptom i u jednom seocu pored Granade ali se ne sjecam kako se zove.

U Granadi moze biti ugodno i prosetati se nizbrdo od vidikovca San Nicolas do centra uskim ulicicama uz mnostvo barova i malih trgovina.


Vrh
   
PostPostano: 16 svi 2018 16:35 
Offline
iskusni kampist

Pridružen/a: 12 lip 2013 13:23
Postovi: 324
Bojdom je napisao/la:
Veoma lijep putopis. Zar nema niti jedna slika? :)


+1

_________________
Super zabava za kućne vozače - http://superauti.com


Vrh
   
PostPostano: 17 svi 2018 11:50 
Offline
napredni kampist

Pridružen/a: 29 vel 2012 18:25
Postovi: 200
Nisam još stigla učitati slike... Bit će.


Vrh
   
PostPostano: 01 lip 2018 18:06 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 16 lip 2016 12:05
Postovi: 35
Tak treba! Mi se spremamo, doduše već godinu dana, proputovati Portugal od južne Francuske i dalje po obali do Lisabona pa uz more kroz Španjolsku natrag.


Vrh
   
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 7 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan