Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 28 ožu 2024 18:50.

Vremenska zona: UTC+02:00




Započni novu temu  Odgovori  [ 96 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 07 svi 2012 21:05 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
Uskoro uzimamo kamper u najam (marka Rimor). To ćemo obaviti u Italiji jer je isplatljivije. Cilj je negdje zapadna Europa pa je sve to usput.

Ovo nam je prvi put da negdje idemo kamperom i koliko god imamo puno iskustva sa avionima, hotelima i vizama... na ovom području smo apsolutni početnici. Siguran sam da će nam iznajmljivač sve lijepo objasniti ali ipak bi volio doći tamo s nekim predznanjem.
Da li mi mi može netko navesti neku stranicu (ili youtube video) sa nekim praktičnim savjetima? Sve od banalnog pražnjenja kazete i tankanja čiste vode pa do načina funkcioniranja zona za opskrbu kampera (kakvih ima dosta na zapadu)? U autokampove mislim da nećemo ići, nastojati ćemo maksimalno iskorstiti te posebne zone za opskrbu i mjesta za prenoćište.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 07:02 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Evo ovdje imaš malo o pripremi i ćišćenju WC-a:

http://forum.camping-croatia.com/viewtopic.php?f=48&t=1034

Što se tiće ovakvog putovanja, trebaš imati dovoljno plina i struje jer mislim da izvan kampova nemaš priključak na struju. Kamper vjerovatno ima ugrađene dovoljne baterije koje se same dopunjuju preko solarnih ćelija na krovu. Frižider bi trebao imati mogućnost rada i na plin, da si ne trošiš struju iz baterija. Ako neide na plin onda moraš biti štedljiva sa strujom. Grijalica ti je na plin.
Dotakanje čiste vode i pražnjenje WC-a možeš obavljati na nekim ako ne i na svim tim parkiralištima za kampere.
Ostaje pitanje otpadne vode, znači kamper bi trebao imati i rezervoar za otpadnu vodu, da baš ne ispuštaš otpadnu vodu na parkiralište (nije problem ako se radi o maloj količini, ali ako se radi o tuširanju ili pranju rublja bude veća količina vode).

Što se tiće najma kampera, kolike su cijene tamo i neće biti problema što nisi državljanin Italije (ili možda i jesi)?
Koji je cilj putovanja?


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 09:04 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
Trebali bi dobiti Rimor Europeo 91 registriran ove godine. Tako da pretpostavljam da bi i frižider trebao ići na plin. Dakle struja mi ostaje za rasvjetu, punjenje baterija i laptop. Ok, pretpostavljam da su tu i pumpe za dovod vode? Ne vjerujem da ima solarne ploče, mislim da će biti dovoljno šta će se baterije puniti tokom vožnje, jer svaki dan će se napraviti određena kilometraža.
Malo se dvoumim oko plina, dobivam jednu bocu a sasvim sigurno je da će trebati grijati (imamo malo dijete). Da li mi je jedna boca dovoljna za 10 dana? Ako uzmem rezervnu trebao bi ju naravno nadoplatiti. Voda, koliko vidim taj kamper ima spremnik od 100 litara. Volio bi vidjeti tuđa iskustva koliko ljudima ta količina potraje van kampa - dan, dva, tri? Nas je dvoje odraslih i jedno dijete. Kamper ima i tank za otpadne vode valjda, ali nisam shvatio kako ga se prazni, čini mi se da treba doći na određeno mjesto iznad nekog posebnog šahta (u kamper servisu) i potegnuti nekakvu ručku izvana!?
Kakav bude wc u kamperima, vakuumski ili guta dosta vode?
Kako izgledaju ti kamper servisi? Kako s kamperom perete rublje, pješke na ruke ili ima i praonica u kamper servisima? Ima li praonica u regularnim kampovima uopće? Ma imam sto pitanja a teško nalazim odgovore :)

Ono šta sam ja našao u vezi dostupnih mjesta za stajanje (uglavnom zap.Europa) je na ovoj stranici (talijanski je pa ga treba prevesti):
http://www.magellano.rsnail.net/index.php?pg=cercasos
Ima dosta informacija, pregledno je i većina ima GPS koordinate.


Što se cijena najma tiče, dosta je šaroliko pa je trebalo odvojiti nešto vremena i staviti sve te cifre na papir. Ako se ide u ovom periodu treba pogledati koji od njih imaju nisku ili bar srednju sezonu u nekim rupama u 5.mjesecu. Da ne duljim, ovo šta sam našao za 150km dnevno cijena je 78 eura/dan a nelimitirana km je 82 eura/dan. Ovo je za taj najmanji kamper i za nisku sezonu (od tri sezone). Polog je 1100 eura. Neki traže upola manji polog ali je zato najam skuplji. Početno čiščenje, kemikalije i plin su uračunati u cijenu. Naknadno čiščenje, pražnjenje kazete s njihove strane i sl. naravno nosi sa sobom neke penale. Ovi nemaju mogućnost najma posuđa i posteljine, sve treba nositi sa sobom. Jedina vidljiva mana je šta su blizu Verone pa se do tamo treba i dovući.
Mislim da je sve jasno definirano, treba jedino vidjeti kako će to u praksi izgledati jer sa talijanima se nikad ne zna… da ne bude nekih ''iznenađenja'' :)

Ako nekoga zanima mogu potražiti link na popis svih iznajmljivača u Italiji.

Ranije sam uzimao u najam aute u drugim državama pa ne vidim zašto ne bi i kampere iznajmljivali strancima. Cilj je Francuska, preko Švicarske jer je švic. godišnja vinjeta jeftinija od dva prolaza kroz Mont Blanc ili Frejus, automatski se osjetno manje vozi po talijanskim autocestama (pa se i tu uštedi) i gorivo je u CH jeftinije nego u Italiji.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 09:16 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Što se plina tiče, uvijek ga možeš dopuniti ako ti usfali!
Ja nemam iskustva s kamperima i ovakvim načinom kampiranja, tako da ti nemogu više puno pomoći. Tu ti najviše na forumu može pomoći član istrle11 koji je radio putovanja kamperom bez ulaska u kampove.
Ako ti kamper nema solarne ploče, onda može biti problem u punjenju baterija, jer ti ostaje i veliki potrošač struje, a to je bojler za grijanje vode, osim ako i on radi na plin, ali onda možda nebi bilo loše uzeti dvije boce (grijanje, kuhanje, frižider i bojler na plin) da se nemoraš zezati na putu i raditi dopunjavanje boce.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 09:54 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5524
Lokacija: From The Balkony
AstMar je napisao/la:
Cilj je Francuska, preko Švicarske jer je švic. godišnja vinjeta jeftinija od dva prolaza kroz Mont Blanc ili Frejus, automatski se osjetno manje vozi po talijanskim autocestama (pa se i tu uštedi) i gorivo je u CH jeftinije nego u Italiji.


U Francusku možeš na taj dio i - Torino - Oulx- Claviere (IT)/Montegenevre(F) - Briancon - Gap... :whistle:

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 10:08 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Evo još jedan savjet za putovanje u Francusku:

http://forum.camping-croatia.com/viewtopic.php?f=67&t=888


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 11:12 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Ja sam gledao iznamjljivaje kampera kod nas i ovi su nekako najajeftiniji jer imaju drugačiji sezonski raspored od ostalih:

http://www.uni-rent.net/camper.php?lang=hrv

Mene kod toga iznajmljivanja kampera pati, šteta na kamperu (npr. negdje u kampu zapneš za neku granu drveta...). Koliko sam shvatio kod nas tu štetu snosi kupac (neznam kako je vani), što je po meni bez veze. To bi po meni trebao pokriti kasko. :think: Jesi provjerio takve stvari?


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 12:56 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
Znam da je malo ljudi koji koriste kamper a još manje koji ih koriste van kampova. Pitanja su postavljena pa se nadam da će se naći netko sa svojim iskustvima i da ga je volja nešto napisati :)

Ovo za GPS je dobra informacija, nisam znao za to. Mada mislim da ionako tu opciju ne bi koristio. Prije pola godine sam za vožnju Austrijom nafilao GPS podacima o pozicijama radara. Rezultat je bio da je svako malo pištao, na kraju sam sve to ignorirao i vozio sporije. Idemo prije 01.07. pa me ni onaj drugi glupi zakon ne kači.

Vani je ista priča kao i ovdje tj. taj kasko s franšizom. Dakle do određene svote ti plaćaš od onog pologa šta si im ostavio a tek preko toga se naplaćuje kasko. Time se iznajmljivač štiti od povećanja police kaska za iduću godinu u slučaju ''manjih'' oštećenja… preko leđa unajmljivača. Isto tako sam plaćao za najam auta, nije mi to ništa novo.

Ovaj Uni-Rent zaboravi. Poslovnost po balkanskom receptu. Preko maila ti se jave sa jednom polurečenicom: ''Nema''. Onda ih zovneš pa ih pitaš za bilo koji termin od 4. – 10. mjeseca. Faca s druge strane žice kaže da je sve već iznajmljeno. Pitao sam odmah poslije nove godine!? :think:
Ovi u Italiji u to doba još uvijek nisu ažurirali cjenike i uslove najma za 2012. Pa sad ti vidi kako su ovi bez veze. Mislim da niti nemaju kampera, ustvari ne znam šta misliti osim da su sasvim sigurno lagali da nemaju ama baš ni dva dana termina i to za upit mjesecima unaprijed. Muljaju nešto i ja sa tom ekipom ne bi volio imati ama baš nikakve veze. A i kamperi su im 2008. godište, u odnosu na strance u stari.

Sada sam pogledao stranicu iznajmljivača kod kojeg sam rezervirao pa vidim da sam ti krivo rekao cijene. Točno je 61 euro/dan sa 100km na dan ili 78 eura za neograničenu kilometražu.
http://www.nuovamaril.it/?it/noleggio

Na sličici je kamper-kombi ali kad klikneš na njega vidiš da u tu tarifu upada i ovaj drugi.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 12:56 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
Statler je napisao/la:
AstMar je napisao/la:
Cilj je Francuska, preko Švicarske jer je švic. godišnja vinjeta jeftinija od dva prolaza kroz Mont Blanc ili Frejus, automatski se osjetno manje vozi po talijanskim autocestama (pa se i tu uštedi) i gorivo je u CH jeftinije nego u Italiji.


U Francusku možeš na taj dio i - Torino - Oulx- Claviere (IT)/Montegenevre(F) - Briancon - Gap... :whistle:



Točno, uzeo sam bio i te prijevoje u obzir ali s obzirom da ću prema sjeveru, brže mi je od Verone preko CH.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 13:03 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
AstMar, hvala na informacijama! Ja ih nisam zvao, nego sam samo gledao na netu! Šta reći nego :crying-yellow: :crying-yellow: ! Talijeni su onda definitivno povoljniji!


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 13:29 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5524
Lokacija: From The Balkony
AstMar je napisao/la:
Točno, uzeo sam bio i te prijevoje u obzir ali s obzirom da ću prema sjeveru, brže mi je od Verone preko CH.


Samo ostaje i problem odlaska do Verone s punim prtljažnikom svega i svačega, jer renta se prazni kamper! A kad bi kamper bio doma, puniš ga i opremom i odjećom i kojom dekicom viška, bocom plina viška, tj. i nekim nepotrebnim stvarima - kamperskim roštiljom, cijevi za vodu, biciklima... itd. itd. itd.

Ovaj prijevoj sam naveo onako - jer to do tamo sad već vozim žmirečki. Godinama sam na tom potezu zimi na skijanju!

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 14:55 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
Statler je napisao/la:
AstMar je napisao/la:
Točno, uzeo sam bio i te prijevoje u obzir ali s obzirom da ću prema sjeveru, brže mi je od Verone preko CH.


Samo ostaje i problem odlaska do Verone s punim prtljažnikom svega i svačega, jer renta se prazni kamper! A kad bi kamper bio doma, puniš ga i opremom i odjećom i kojom dekicom viška, bocom plina viška, tj. i nekim nepotrebnim stvarima - kamperskim roštiljom, cijevi za vodu, biciklima... itd. itd. itd.

Ovaj prijevoj sam naveo onako - jer to do tamo sad već vozim žmirečki. Godinama sam na tom potezu zimi na skijanju!



A znam, zato ću i koristiti onu nesretnu krovnu kutiju a i inače prtljažnik je dosta velik pa će sva odjeća, obuća i posteljina nekako stati.
Mogao sam uzeti ovo po cijeni od 78 eura ili doma po min. 115 eura (+ bar dodatnih 50 eura za čiščenje i kemikalije). To mi je bar 370 eura više.
Za roštilj i bicikle ionako neću imati vremena (valjda), cijev za vodu dobijem s njime a ostalo ću ugurati kako-tako. Zato sam išao i zivkati ove iz uni renta jer sam se ponadao da ću za pristojnu cijenu imati kamper od kuće. Ali šipak.


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 15:05 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5524
Lokacija: From The Balkony
AstMar je napisao/la:
A znam, zato ću i koristiti onu nesretnu krovnu kutiju a i inače prtljažnik je dosta velik pa će sva odjeća, obuća i posteljina nekako stati.
Mogao sam uzeti ovo po cijeni od 78 eura ili doma po min. 115 eura (+ bar dodatnih 50 eura za čiščenje i kemikalije). To mi je bar 370 eura više.
Za roštilj i bicikle ionako neću imati vremena (valjda), cijev za vodu dobijem s njime a ostalo ću ugurati kako-tako. Zato sam išao i zivkati ove iz uni renta jer sam se ponadao da ću za pristojnu cijenu imati kamper od kuće. Ali šipak.


A jesi probao preko njuškala... Bilo je OK kampera koji se daju rentati.

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
PostPostano: 08 svi 2012 23:48 
Offline
Zen kampist
Avatar

Pridružen/a: 04 sij 2012 22:08
Postovi: 1138
Lokacija: Samobor
bajki je napisao/la:
Što se plina tiče, uvijek ga možeš dopuniti ako ti usfali!
Ja nemam iskustva s kamperima i ovakvim načinom kampiranja, tako da ti nemogu više puno pomoći. Tu ti najviše na forumu može pomoći član istrle11 koji je radio putovanja kamperom bez ulaska u kampove.
Ako ti kamper nema solarne ploče, onda može biti problem u punjenju baterija, jer ti ostaje i veliki potrošač struje, a to je bojler za grijanje vode, osim ako i on radi na plin, ali onda možda nebi bilo loše uzeti dvije boce (grijanje, kuhanje, frižider i bojler na plin) da se nemoraš zezati na putu i raditi dopunjavanje boce.


Pozdrav,
Da se malo uključim u temu i možda malo pomognem.
Mislim da vam struja neće biti problem jer ćeš svaki dan raditi nešto kilometara a to će ti napuniti bateriju kampera.Voda i kemijski wc su nama bili najveći problem jer wc dosta brzo napuniš i moraš ga praznit na mjestima predviđenim za to,a rezervar od 100 litara čiste vode dovoljan ti je za 2-3 dana uz štednju jer ako se u ta dva dana otuširate i perete kosu potrošit ćete vodu.Sušilo za kosu nemaš pa bi to mogao biti problem za žensku populaciju.Mi smo čišćenje i pražnjenje najčešće radili na benzinskim pumpama koje imaju ¨-camper service-.To košta od 3-5 eura i možeš si natočit čiste vode u spremnik ispraznit tank sive vode i očistit kemijski wc.Naknadno smo kupili kasetu za wc pa na put krećem sa dvije da nebi bilo nismo znali.Mi smo nedavno bili 10 dana na putu i boca plina nam je uredno trajala uz napomenu da smo 4 dana bili u kampu i tu uredno trošili struju i grijali se na kalolifer(električna grijalica) koji smo ponjeli sa sobom na put.Tu u kampu smo prije izlaska sve očistili i napunili čistom vodom.Sve ostalo spavali smo na odmaralištima i parkiralištima i nije bilo nikakvih problema.Hladnjak ti radi kombinirano i ovisno u kakvom se stanju nalazi kamper.Ako se voziš staviš ga na 12 V,ako si u kampu staviš ga na 220 V ili ako miruješ i nemaš mogućnost priključka struje onda staviš na plin(gas)samo nemoj zaboravit prebacivat.Količine u rezervoarima siguran sam možeš pratit na nekom displeja i procjenit kad punit i praznit.Wc ima signalnu lampicu i upozorava te o napunjenosti kasete.Naš kamper ima Truma bojler koji ima dvostruku ulogu u kamperu, a to su grijanje vode,možeš birat 40 ili 60 stupnjeva za tuširanje( spremnik sadrži 12 litara što je dovoljno da se jedna osoba na brzinu istušira)a druga uloga mu je grijanje prostora boravka.Bojler zagrije vodu dosta brzo pa nema razloga za brigu da će neko ostati zakinut za tuširanje.Jačinu grijanja se regulira termostatom na skali od 1-8.Što se tiče opreme u kamperu moraš ponjet večinu onog šta koristiš i kod kuće pa o tome dobro promisli da ne nosiš nepotrebno. Obavezno smo vezali gurtnom prva vrata zbog mogučih lopova pa i ti ponesi jednu.Ne zaboravi toalet papir,tablete za kemijski wc ili tekučinu.Naš je kamper 2006 godina pa ako je ovaj noviji trebao bi biti jednostavniji što i ne mora značit da im je oprema ista. :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:
Ako imaš još pitanja,pitaj pokušat ču ti odgovorit samo nisam svakodnevno na forumu da si ne pomisliš da me nema.
Za sad toliko.
LP :banana-dance: :banana-dance: :banana-dance:


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 07:02 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Bravo Strle!
Mene zanima tvoj grijač vode (truma bojler), on je na struju ili na plin? :think:


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 10:29 
Offline
trudi se

Pridružen/a: 07 svi 2012 20:53
Postovi: 16
@istrle11,
hvala na odgovoru :handgestures-thumbup: ali poput prave neznalice imam ja naravno još pitanja :
- kako se prazni otpadna voda, da li se dođe iznad nekog šahta pa se ispusti ili preko neke odvodne cijevi?
-kad se puni čista voda, kakav bude priključak, da li je to neki standardni priključak ili se treba malo snalaziti?
- kako izgledaju ti kamper servisi, da li je to samo jedan automat na kovanice ili malo veća ograđena zona?
- imaju li ti servisi neki poseban uočljivi znak kako bi ga se lako vidjelo? (ranije mi nije trebalo pa to nisam ni gledao)
-kako ste prali rublje?
-kako ste gurtnom vezali prednja vrata, to ste zajedno zavezali ručke na lijevim i desnim vratima preko sjedala da se ne mogu nikako izvana otvoriti, ili? Ovo je dobar savjet koji mi samom ne bi pao na pamet.
-pretpostavljam da u kamperu imaš neki pretvarač iz 24V u 220V za slučaj da moraš prikopčati nešto šta radi na 220 a nisi u kampu? Npr. za punjenje mobitela i ostalih pratećih đinđurija.
- bojler ti je pretpostavljam na plin?
-gdje ste to putovali 10 dana?
-dok smo u obilasku sakrio bi laptop negdje, čisto da u slučaju provale bar malo smanjim mogućnost da ga uzmu. Imaš neku ideju gdje bi ga se moglo ugurati? Jesi li ti nešto sakrivao po kamperu?


@Statler,
Misliš iznajmiti od nekog običnog vlasnika kampera? Nisam. Nisam ni mislio da netko iznajmljuje kampera a da nije firma. Ali svejedno, čak i da ga nađem po ovakvoj cijeni (šta je malo vjerojatno) opet bi morao nekamo ići po njega u kontra smjeru šta baš nema smisla (iz Istre sam).

Pretpostavljam da na onom drugom forumu imaš nick Čvor, je tako? :)
Onda se znamo od tamo (moj nick od tamo je aaston). Ako se dobro sjećam i Bajkija sam tamo vidio na nekoj temi, valjda o kampiranju. Ove ostale nickove ne raspoznajem.


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 10:41 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
Što se tiče napona 230V, sve utičnice u kamperu i kamp kućicama su na 230V, tako da nemaš problema što se toga tiče.

Za punjenje čiste vode ide obično crijevo koje se sa vanjske strane kampera spaja na kamper (skine se čep sa otvora i ugura obično crijevo unutra - barem je tako na kampicama).


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 11:06 
Offline
Zen kampist
Avatar

Pridružen/a: 04 sij 2012 22:08
Postovi: 1138
Lokacija: Samobor
bajki je napisao/la:
Bravo Strle!
Mene zanima tvoj grijač vode (truma bojler), on je na struju ili na plin? :think:


Grijač vode ili ti bojler radi kombinirano na plin i struju ali 12V.
Ako griješ vodu radi samo plin,a ako želiš grijanje proradi i ventilator koji raspuhuje topli zrak po kanalima unutar kampera.
:handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 11:13 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 7228
Lokacija: Osijek
istrle11 je napisao/la:
bajki je napisao/la:
Bravo Strle!
Mene zanima tvoj grijač vode (truma bojler), on je na struju ili na plin? :think:


Grijač vode ili ti bojler radi kombinirano na plin i struju ali 12V.
Ako griješ vodu radi samo plin,a ako želiš grijanje proradi i ventilator koji raspuhuje topli zrak po kanalima unutar kampera.
:handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:


Znači ne može raditi bez plina? Kod mene u kampici (a mislim da je tako i u večini kampica) radi na struju.


Vrh
   
PostPostano: 09 svi 2012 15:41 
Offline
Zen kampist
Avatar

Pridružen/a: 04 sij 2012 22:08
Postovi: 1138
Lokacija: Samobor
AstMar je napisao/la:
@istrle11,
hvala na odgovoru :handgestures-thumbup: ali poput prave neznalice imam ja naravno još pitanja :
- kako se prazni otpadna voda, da li se dođe iznad nekog šahta pa se ispusti ili preko neke odvodne cijevi?
-kad se puni čista voda, kakav bude priključak, da li je to neki standardni priključak ili se treba malo snalaziti?
- kako izgledaju ti kamper servisi, da li je to samo jedan automat na kovanice ili malo veća ograđena zona?
- imaju li ti servisi neki poseban uočljivi znak kako bi ga se lako vidjelo? (ranije mi nije trebalo pa to nisam ni gledao)
-kako ste prali rublje?
-kako ste gurtnom vezali prednja vrata, to ste zajedno zavezali ručke na lijevim i desnim vratima preko sjedala da se ne mogu nikako izvana otvoriti, ili? Ovo je dobar savjet koji mi samom ne bi pao na pamet.
-pretpostavljam da u kamperu imaš neki pretvarač iz 24V u 220V za slučaj da moraš prikopčati nešto šta radi na 220 a nisi u kampu? Npr. za punjenje mobitela i ostalih pratećih đinđurija.
- bojler ti je pretpostavljam na plin?
-gdje ste to putovali 10 dana?
-dok smo u obilasku sakrio bi laptop negdje, čisto da u slučaju provale bar malo smanjim mogućnost da ga uzmu. Imaš neku ideju gdje bi ga se moglo ugurati? Jesi li ti nešto sakrivao po kamperu?


@Statler,
Misliš iznajmiti od nekog običnog vlasnika kampera? Nisam. Nisam ni mislio da netko iznajmljuje kampera a da nije firma. Ali svejedno, čak i da ga nađem po ovakvoj cijeni (šta je malo vjerojatno) opet bi morao nekamo ići po njega u kontra smjeru šta baš nema smisla (iz Istre sam).

Pretpostavljam da na onom drugom forumu imaš nick Čvor, je tako? :)
Onda se znamo od tamo (moj nick od tamo je aaston). Ako se dobro sjećam i Bajkija sam tamo vidio na nekoj temi, valjda o kampiranju. Ove ostale nickove ne raspoznajem.


Kod mene se tank otpadne vode prazni parkiranjem kampera na predviđeno mjesto(sagneš se ispod i pogleda i zakretanjem ručke otvaraš ventil i kad sve iscuri zatvoriš.
Za punjenje čiste vode imaš najvjerovatnije čep koji bi trebao biti plave ili bijele boje i otvoriš ga ključem kampera i običnim gumenim crjevom natankiraš do vrha.Nisu ti potrebni nikakvi posebni prikljuci.
Što se kamper servisa tiče do sada sam se susreo sa modificiranim koji se aktiviraju navoženjem kampera na kanal on preko senzora pusti vodu i možeš počet sa pražnjenjem.Takvi imaju rampu i nemožeš koristit dok ne platiš.Na takav noviji sam naišao u Italiji na autoputu i za upotrebu se javiš na blagajnu u benziskoj i kažeš kamper servis platiš i možeš obavit uslugu.
Što se tiče kamper servisa unutar kampova to je najčešće kanal sa protokom vode isto ga navezeš da ti cijev za ispust bude usmjerena na otvor i okreneš ručicu.Vrlo jednostavno samo se odmakni da te ne pošprica.
Vrata sam vezao gurtnom za ručke tako da ako i provali bravu nemože baš lako uć u kamper a da ne napravi štetu na vratima.Naš kamper nema serijski ugrađen pretvarač sa 12V na 220V pa smo ga mi kupili preko interneta i služimo se njime kad treba nadopunit fotoaparat ili kameru.
Što se putovanja tiče zadužena je supruga pa će ona kroz koji dan napraviti putopis a ukratko krenuli smo iz Samobora preko Slovenije,Austrije.Njemačke,Francuske,Švicarske,Italije,Austrije,Slovenije i doma.Jedna tura od cca 3000 km.
Laptop zaguraš ispod madraca na gornjem krevetu :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:
Za sad toliko i pitaj ako te kaj zanima.


Vrh
   
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 96 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan