Udruga kampista Hrvatske

forum.camping-croatia.com
Sada je: 08 srp 2020 09:02.

Vremenska zona: UTC+02:00
Započni novu temu  Odgovori  [ 11 postova ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nosač bicikla
PostPostano: 05 vel 2019 21:51 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
Mislim da ova tema nije otvarana pa evo par riječi i na tu temu. :naughty:
Uglavnom prilikom kupnje kampera u cijenu je bio uračunat i nosać motocikala do 150 kg težine. Za motor odlično a i za bicikle može perfektno poslužit.
https://www.youtube.com/watch?v=R4Zbg0UH7NU
No kako sam praktično ustanovio to mi produžuje kampera za dodatnih skoro pa metar i eto me kategoriji gdje se ne mogu parkirat po gradskim parkiralištima jer ode duljina auta na 7 metara.
Dakle sekundarna solucija za kupovinom samo nosača za bicikle za kampera otpala odmah na startu jer triba bušit zadnju oplatu i onda na onu nejač od drvenine presvučene plastikom višat 4 bicikle. Tokom vrimena i vibracija plastika popuca i eto prodora po desnom krilu i vode u unutrašnjosti.
https://www.thule.com/en-gb/gb/motorhom ... bike-racks

Tada mi sinula ideja da ga napravim sam od otpadnih cijevi nakon nekih kučnih projekata. Dakle cijena 8 sati rada i 3 metra 30x30 kvaratne cijevi i oko pola metra 20x50 kvaratne cijevi, metar kantunala 50x50 te oko 2 metra čiste šipke o 10 mm.....te oko dvadestak elektroda 2,5 mm.

Ideja je da se koristi postojeći profil tj kvadratna cijev koji je montiran na šasiju i u koji se uvlači rampa za motor.

Također moraju se vidjeti svijetla i registarska pločica. Kada se bicikle skinu tada mora nosač virit najviše 30 cm van auta da se auto može nesmetano parkirat na običnom parkingu. Sistem vješanja bicikle što jednostavniji.

Detalj učvršćenja prve šire cijevi na šasiju koja ide sa rampom za motor i koja se koristi za uvlačenje druge cijevi koja je dio nosača bicikle.

slika

Detalj same rame tj kvadrata koji se uvlači cijev u cijev na šasiji vozila. Ukupno strčanje čitave konstrukcije mora biti u ravnini krovnih ljestava.

slikaall vaults in fallout 4

Signalizacija i identifikacija vozila vidljivi, policija nema mesa za prigovor. Ovdje se lipo vidi četvrtasta konstrukcija.

slika


Bazična konstrukcija je za dva bicikla no za savaki slučaj ima mjesta za 3. Kako se vidi horizontalni nosači na kojima vise bicikli su vijcima pričvešćeni na kvadratnu konstrukciju i mogu se zakretati u stranu tako da ostajemo na limitu tj u ravnini ljestava za na krov. Ako su dva bicikla tada nema velikih vibracija i sila ali kada su tri tada je podosta težine na konzolama pa sam po sredini postavio šipku fi 10 mm kao suport koja ide na kantunal. Ukoliko bi se išlo na 4 bicikle tada se vijcima samo nadoštukaju postojeće horizontalne konzole a ova vertikalna šipka tada ima full funkciju suporta.

slika

Kako kvadratna konstrukcija ne bi vibrirala sa šipkama je dodatno učvršćena - ukrućena na cijevi koje idu na šasiju. Jasno da je i ovo na vijke tako da se kvadratna konstrukcija multifunkcionalno može koristit za još jedan auto i ono što je najvažnije i zbog čega je i započet rad na ovom projektu kao skladištenje za bicikle jer je jednostavno objesi na kuku na zidu i bicikle poslažu na nju. Ali to ide u slijedećem broju.

slika

Ovo su slike tokom izrade a ostatak slijedi podebno montaža postojeće konstrukcije na drugi auto.
Kako rekoh bez mog rada cijena je oko 200-300 kuna total.
Moram napomenut da je uvjet bio da se volan bicikle ne dira tj ne odvidava i zakreče u stranu prilikom vješanja što je ipak rezultiralo da noseća kvadratna konstrukcija strči 300 mm inače bi se to moglo skratiti na 200 mm i bilo bi se egzaktno u ravnini krovnih ljestava, ovako smo nekih 100 mm više.
Sada ostaje za napravit ovaj znak koji označava da teret strši van gabarita vozila...
https://www.thule.com/en-gb/gb/motorhom ... ian%20type


Vrh
   
PostPostano: 06 vel 2019 08:55 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 6960
Lokacija: Osijek
Ne ulazim u detalje tipa estetike i dovoljne jačine, krutosti i slično.

Ja bi ove "kosnike" koji ti služe kao pojačanje napravio na vijak i gore i dolje. Na taj način bi mogao nosač skupiti do kraja kada bicikli nisu na njemu. Jednostavno odviješ donji vijak i "kosnik" se može staviti u okomiti položaj i cijeli nosač gurneš do kraja unutra.


Vrh
   
PostPostano: 06 vel 2019 09:05 
Offline
Zen kampist

Pridružen/a: 01 lip 2012 08:24
Postovi: 1302
Lokacija: Zagreb - Delnice
Ovaj znak sam vidio u Pevecu za 69 kuna.


Vrh
   
PostPostano: 06 vel 2019 21:51 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
Baš ovi kosnici od šipke fi 10 mm su morali biti nadodani da se smanje vibracije čitave konstrukcije. Naime moglo bi i bez njih ali tada jako vibrira sa 4 bicikle i sve opterečenje ide na donji dio nosača koji tada radi kao konzola a to se mora izbjegavat.

slika

Mislio sam i na to da kosnici budu komplet na vijak i da se skidaju ali tada bi se ako želiš čitavu konstrukciju uvuć u karoseriju morali odvidavati vijci na kvadratnoj cijevi koja je učvršćena šasiju auta a to zahtjeva podvlačenje pod auto a to nije zgodno....to su ovi M 12 koji idu skroz na skroz kroz cijev u cijevi odmah iza ovog sa plastičnim rukohvatom....dok ovaj sa plastičnim rukohvatom samo stišće profile da vertikalno ne vibriraju zbog zračnosti između kvadratnih cijev u cijevi sistema...

slika

Doduše da se volan na bicikli zakrene za 90 tada ih ne bi trebalo i sve bi jako bilo kratko ali uvjet je bio da su bicikle plug and play, dakle skini i vozi ...ovako čitava konstrukcja izgleda kao roll bar....Estetika ide kasnije kada se sve opitura i zamaskira jer ovo je bila faza izrade, a zbog ekonomičnosti sve je rađeno od otpadnog materijala...okrugle cijevi bi jako poboljšale vizuelni izgled. Doduše vrijeme izrade je 8 sati ali tu je uračunat sav inženjering sa testiranjima prototipa... kada auto ovako parkam ovakva konzola iliti roll bar baš i neće puno smetat dok platforma da...

slika

ili ovako

slika

Naime čitava konstrukcija mora bit 100% sigurna i funkcionirati bez greške da štogod na otpadne na ostale sudionike u prometu pa tko pogine jer eto onda vještačenja i sudskog proganjanja a i zbog same vrijednosti bicikla jer ipak su tu 3 bicikle...jasno da je lanac i lokot uključeni u izvedbu.


Vrh
   
PostPostano: 08 vel 2019 19:59 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
Ovako izgleda razmontirano u dijelovima

slika

Na položaju

slika

slika

Ne gledajte serijsku proizvodnju odvodnih kanalica sa strane...

Projekat je napravljen da bude multi funkcionalan dakle kostur mora poslužit i za nošenje bicikla na zidu u spremištu

slika

A u daljnjem nastavku isti kostur ide na drugi auto kao nosač bicikla

slika

Na več postojeće nosaće od kuke. Naime postojao je projekat otprije za istu stvar ali je bilo nestabilno pa sam morao odustat.

slika

Cijena ovakve izvedbe od Thule je oko 3000 kuna. Puno elegantnije i ljepše ali nema ovakvu višefunkcionalst i prijje svega cijemu!

I bicikle ne mogu nikako otpast ijer ih drži ovaj vertikalni nosač

slika


Vrh
   
PostPostano: 12 vel 2019 08:32 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5387
Lokacija: From The Balkony
dundino je napisao/la:
Ovaj znak sam vidio u Pevecu za 69 kuna.


taj znak mora biti točno onakav kakav se prodaje po kamp trgovinama... čak nije isti u Španjolskoj ili Francuskoj ili Italiji... postoje 2 vrste i u nekim zemljama ne priznaju isti znak... ne znam sad točno, ali sjećam se da je netko to pričao...

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
PostPostano: 23 vel 2019 00:49 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
:handgestures-thumbup: :obscene-drinkingcheers: :banana-dance: :bow-blue: :handgestures-fingerscrossed: slika

http://hr-kamioni.com/zakon-o-sigurnost ... a-cestama/

U principu na motornom vozilu danju ide tkanina crvene boje ako je teret više od jednog metra izbočen. Teret smije strčati 1/6 duljine vozila. <Na teretnom vozilu mora doć ova ploča. Na žalost onda sve upropaste jer za sva vozila danju ako je slaba vidljivost ili noću teret mora bit označen svijetlom i reflektirajučom tvari crvene boje...pa sad gdje je ona ploča? Dakle ako na kamperu imate nosač bicikla koji ne strči preko metra (1/6 duljine) NE TREBA ništa označavat!


Vrh
   
PostPostano: 12 ožu 2019 14:45 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009 07:43
Postovi: 5387
Lokacija: From The Balkony
ne bih se baš kladio da je tako svud u EU, jer onda po španjolskoj kamperi ne bi imali te ploče na biciklima, a imaju nosače tipa 2 bicikla ?!

_________________
ljeti kampiranje, zimi skijanje... slika


Vrh
   
PostPostano: 13 ožu 2019 23:33 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
Ovo gore je izvod iz HR zakona i važi kod nas , a svaka država ima svoj lokalni zakon. E sad ja kao stranac šta da radim za Španjolsku...??? Kamperi uglavnom nemaju no poneki ima i prije navadenu ploču?! Tko će ga znat....


Vrh
   
PostPostano: 14 ožu 2019 09:47 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2009 23:19
Postovi: 6960
Lokacija: Osijek
Ako ideš u Španjolsku, moraš se povinovati njihovim zakonima!

Npr. u Francuskoj traže da u opremi moraš imati alkotest. Nema veze što kod nas nemoraš imati, u Francuskoj ga moraš imati. Možeš misliti što sam sretan kada idem motorom u Francusku i pored svega još moram i alkotest nositi!


Vrh
   
PostPostano: 14 ožu 2019 23:13 
Offline
kamperska gerijatrija

Pridružen/a: 31 srp 2013 18:20
Postovi: 632
Odgovor je - u Španjolskoj ako ti je teret više od 10% duljine vozila trebaš ploču! Znak mora bit Alu.
https://forums.motorhomefacts.com/89-mo ... -know.html

The law says that if the load ie bike rack protrudes more than 10% of the vehicle lenght then you need the board ie 7mtr van anything over 70cm needs a reflective board
(denisl I think the Guardia where just being supper cautious with your friends.)
The Aluminium board is the only one that is HOMOLGAMIZED ie Legal and officially designed to the correct spec.
They do sell the plastic ones here and I use one which has the reflectors in each corner never had a problem over the last 10 years here.
There is a thread on here about the reflectors not sure where but Fiamma make them.

Sad pak i Italija mora označavat biciklo......e sva srića da ne nosam bicikle van HR....
https://www.caravanclub.co.uk/overseas- ... uirements/

Izgleda da triba označavat pa je najbolje prikačit ploču kamo god ideš ili pak bicikle postavit na krovni nosač kampera makar ih cigani odozgor neće pokupit....ili u bunker pa je problem riješen.....a i kamera za snimanje zabranjena...kao i telefon sa softwerom za izbjegavanje prometnih kamera....dakle biciklo na krov a kad te murija ferma gasi sve kamere...to je najbolji savjet..i :dance: :banana-dance: ko vas.... %%-


Went to Italy last October, contacted the tourist office about this issue (after reading the usual mixed opinions) and they had no idea and suggested I contact the Caravan Club!!

http://forums.outandaboutlive.co.uk/for ... ack/38494/

Anyway, went with the bog standard Fiamma plastic one with the four reflectors.

No problems at all (we passed and were overtaken by several Italian police vehicles) and whilst there took note of what others, expecially Italians did.

Some had the plastic, some the metal and some nothing. The motorhome dealer near Perugia who refitted our Fiamma bike rack, only sold the plastic version.

Stripes were facing both offside and nearside.


Vrh
   
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 11 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan